Čtvrtek, 28. března 2024

Pytláci umí vylovit celý rybník

Pytláci umí vylovit celý rybník
Plzeň - Rybářská stráž hlídá všechny rybníky v Plzni. Pomáhají ji přitom policisté i chataři.

Přestože na řekách budou smět rybáři chytat ryby až od června, už v neděli se s pruty k Berounce vydal dvaačtyřicetiletý muž. Moc si nezachytal, asi po půl hodině skončil v rukou policistů. Hlídka jej chytila na řece pod Bílou Horou.

\"Muž lovil poblíž čističky odpadních vod. Není členem žádného rybářského svazu, nemá rybářský lístek a navíc vyrazil na ryby v době jejich hájení. Policisté jej podezírají ze spáchání trestného činu pytláctví,\" uvedl mluvčí policie Petr Kovář.
Podobné případy nejsou výjimkou. Pytláky se snaží systematicky odhalovat i členové plzeňské rybářské stráže správy veřejného statku. Je jich dvanáct a kontrolují všechny městské rybníky.
\"Chytit pytláka bývá obtížné. Když jdeme třeba kolem Boleváku, jsme nápadní, a tak mají pytláci dost času utéct. Můžeme jen zkontrolovat povolenky u těch, kteří zůstanou,\"
říká rybářský hospodář Jaroslav Frydrýn.
Ročně chytne stráž kolem desítky pytláků. Vydává se i na chovné rybníky, kde se vůbec chytat nesmí. Ty bývají pro pytláky velkým lákadlem - je v nich víc ryb, jsou větší a lépe berou. Pytláci jsou schopni je téměř vylovit. To se stalo například před dvěma lety na Seneckém rybníku.
\"Tři roky na něm nikdo nelovil. Když jsme uspořádali výlov, zjistili jsme, že ve vodě je možná méně ryb, než jsme nasadili. Někdo rybník skoro vypytlačil. V rákosí jsme našli molo stlučené z palet, pytláci tam zřejmě chodili pravidelně,\" popisuje Frydrýn.
Pytláci se objevují i na Drahotínském rybníku.
\"Naštěstí máme mezi chataři pár kamarádů, kteří nás na ně upozorňují. Loni jsme chytili jednoho, kterého za trest čekalo sto hodin veřejných prací. Pytlák může dostat pokutu nebo vyšší trest, protože se může jednat o trestný čin,\" říká Frydrýn.
Rybářská stráž často spolupracuje s policisty. S muži zákona se cítí bezpečněji. Také jednání s přistiženými pytláky je jednodušší. Strážci buď policisty zavolají ihned, když zjistí, že je poblíž pytlák, anebo jej zadrží sami a předají policii.
\"Hlavně noční přepadovky nejsou moc bezpečné. Pytláci se často snaží vymluvit, bývají ale také agresivní, vyhrožují. Jednou na mě dokonce poštvali psa. Jednalo se o partu tří mladých mužů pytlačících ve velkém. Teď je ale jeden na vojně, druhý v kriminálu a třetí sám pytlačit nechodí,\"
konstatuje Frydrýn.
Mezi pytláky patří i zahraniční turisté, kteří loví ryby v kempech. Často nemají povolení anebo nerespektují chytací dobu. Velké problémy jsou také se zahraničními dělníky. Jsou-li ubytováni poblíž vody, je téměř jisté, kde si budou obstarávat jídlo.
\"Obrovské problémy jsme mívali, když na Bílé Hoře bydleli Ukrajinci. U Senečáku či Košináře jsme nacházeli lahve od vodky, krabičky od ukrajinských cigaret... Jednou jsem je chytil, jak nesou od vody kbelík plný chráněných raků,\" vzpomíná Frydrýn. Doplňuje, že počet pytláků z Plzně a cizinců bývá vyrovnaný.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů