Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Recyklace plastových lahví - Americký výrobce plastových lahví Plastipak Packaging postaví ve východoslovenském průmyslovém parku Kechnec závod na recyklaci plastových lahví. Recyklovaný materiál bude pocházet z tříděného sběru. Závod ale bude uzpůsoben i na zpracování zálohovaných lahví. Loňský plán slovenského ministerstva životního prostředí na zavedení zálohování PET lahví však narazil na odpor obchodníků a ministra hospodářství Pavla Ruska. Plastipak Packaging patří mezi přední americké výrobce a zpracovatele plastových lahví. Společnost se nedávno dohodla o postavení závodu na západě Prahy, kde bude vyrábět obaly pro společnost Procter & Gamble a další zákazníky.

Úspěšný rok má za sebou obor výroby obalů z vlnité lepenky. Obyvatelé ČR zvýšili od roku 2002 spotřebu těchto plně recyklovatelných obalů o 20 %. Díky zvýšenému požadavku trhu a výraznějšímu exportu vzrostl také objem výroby, o 77 tis. tun (30 %). Výsledky potvrzují, že výrobci zboží kladou stále větší důraz na využívání ekologických obalů.
\"Český trh sice každým rokem zvyšuje svou spotřebu obalů z vlnité lepenky, v průměrech však trvale zaostává za vyspělými evropskými státy. Je tedy stále co zlepšovat, a proto i Svaz výrobců vlnitých lepenek chystá v letošním roce několik projektů, jež mají oblibu plně ekologického materiálu dále zvyšovat,\" míní Radovan Wicha ze Svazu výrobců vlnitých lepenek.

Ekologové z Hnutí Duha nechtějí další velkoprodejny v Olomouci. Obří prodejny podle nich přinášejí mnoho negativních vlivů - zvýšení individuální automobilové dopravy, zvýšení nezaměstnanosti způsobené krachem drobných obchodníků a dodavatelů, špatné zacházení se zaměstnanci a vylidňování center měst. Požadují, aby město zadalo odborné firmě vypracování průzkumu maloobchodu v Olomouci, díky kterému by se zjistil například poměr prodejní plochy na obyvatele. V Olomouci nyní funguje 16 velkoprodejen - dalších 6 plánovaných 100tisícové město, podle ekologů, nepotřebuje.

Společnost ČSAD Bus Ústí nad Labem chce letos koupit 32 vozů s pohonem na zemní plyn. S 52 plynovými autobusy je největším \"ekologickým\" dopravcem u nás. Ctí stlačený zemní plyn jako perspektivní palivo pro EU. Srovnatelný plynový autobus je o milion korun dražší než s naftovým motorem. Letos prvně poskytuje ministerstvo dopravy na koupi autobusu na plyn dotaci 700 tis. Kč. Podle výpočtů firmy ročně jeden autobus na plyn ušetří osm tun zplodin.

Proti záměru výstavby dvou jezů na dolním Labi se vedle ekologických aktivistů postavilo i šest akademiků v čele s děkanem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Pavlem Kovářem. Jejich dopis Úřadu vlády předala ekologická organizace Arnika.

EK ZAHÁJILA POSTUP VŮČI DESETI ZEMÍM KVŮLI ZNEČIŠŤOVÁNÍ PROSTŘEDÍ
Evropská komise zahájila právní kroky vůči deseti členských zemím EU kvůli porušování evropské legislativy týkající se životního prostředí. Zároveň zažalovala Řecko u Evropského soudního dvora za to, že dostatečně a v souladu s evropskou legislativou nechrání divoké ptactvo. EK viní Francii, Belgii, Nizozemsko, Německo, Rakousko, Itálii, Portugalsko a Švédsko z toho, že včas nepřevedly do národní legislativy evropskou směrnici usilující o snížení obsahu síry v pohonných hmotách. Národní legislativa měla vejít v platnost již 30. června 2003. Žádný z výše uvedených států toto datum nedodržel, píše se v komuniké komise.

EKOLOGOVÉ BLOKUJÍ SILNICE V RAKOUSKU
Zablokováním provozu na rychlostní silnici S5 v Dolních Rakousích odstartovali rakouští ekologičtí aktivisté sérii blokád silničních tahů. Během protestů, které potrvají do středy, hodlají odpůrci tranzitní kamionové dopravy několik hodin blokovat důležité dopravní tahy. Účastníci protestu tím znemožnili přejezd automobilů mezi obcemi Grafenwörth a Grunddorf. Dopravu však zatím výrazně nezkomplikovali, protože lokální objížďkové trasy využívají i nákladní automobily. Protest, který je namířen také proti výstavbě dálničního mostu v ekologicky významné oblasti, skončí po poledni. Výraznější problémy může dopravcům způsobit blokáda na innské dálnici A12 v úseku mezi tyrolským Kramsachem a Wiesingem a na tauernské dálnici A10 u jižního portálu Katschbergského tunelu.

Letos v září začne odbahňování nejznámějšího rekreačního rybníku v Plzeňském kraji - Babylonu na Domažlicku. Domažličtí zastupitelé na to schválili dotaci pět milionů korun. O zbylých zhruba 19 milionů požádali Státní fond životního prostředí, jenž už finanční pomoc pro letošní rok přislíbil. Informoval o tom domažlický radní Stanislav Antoš s tím, že rybník bude odbahněn poprvé od svého založení v roce 1925. \" Chceme tam zkvalitnit vodu a zavést režim vyváženého ekologického systému, který umožní špičkovou rekreaci,\" dodal. Podle radního je ale zahájení akce, na kterou bude v tomto měsíci vyhlášeno výběrové řízení, podmíněno přidělením státní dotace. Radnice by chtěla akci uskutečnit od podzimu do jara 2005. \" Rychlost závisí na použité technologii, ale do 1. května to musí být hotové, neboť 15. zahajujeme sezonu,\" uvedl šéf strategického plánování města Jan Regal. Populární areál navštěvuje ročně 900 tisíc lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů