Sobota, 20. dubna 2024

Štramberská cementárna získala integrované povolení

Štramberská cementárna získala integrované povolení

Ministerstvo životního prostředí definitivně potvrdilo jeho platnost

Firmě LASSELSBERGER CZ, která chce ve Štramberku vybudovat novou cementárnu, prakticky již nic nebrání k podání žádosti o vydání stavebního povolení. Ministerstvo životního prostředí totiž 6. dubna 2004 potvrdilo rozhodnutí o integrovaném povolení, které na podruhé vydal krajský úřad v Ostravě letos v lednu. Proti němu se odvolaly Děti Země s námitkami, že například neobsahuje podmínky v oblasti ochrany ovzduší, omezení hluku a garance na použití nejlepších dostupných technik u emisí oxidů dusíku. Tyto pochybnosti byly však ministerstvem zamítnuty a povolení je tedy pravomocné. Řízení o integrovaném povolení trvalo třináct měsíců.

„Jako účastníci tohoto řízení jsme standardně zafungovali jako veřejná kontrola dodržování zákonnosti a ekologických parametrů, což je důležité právě u tak složité stavby, jakou je cementárna,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země, který se této kauze věnuje.

Vzhledem k tomu, že ministerstvo loni v listopadu první integrované povolení zamítlo, Děti Země při druhém odvolacím řízení ani neočekávaly, že dojde ke stejnému kroku. Proto rozhodnutí MŽP akceptují a proti jeho argumentaci v odůvodnění nic nenamítají.

„Samozřejmě se budeme účastnit i stavebního řízení, v němž chceme mít opět jistotu, že řízení proběhne v souladu se zákony a nebudou opomenuta žádná ekologická hlediska,“ představuje Patrik další úlohu Dětí Země. Dokud se nezačne stavět, chtějí být prý Děti Země u toho.

V současné době probíhá na krajském úřadě v Ostravě odvolací řízení proti zamítnutí obnovy územního řízení. Podle Dětí Země došlo během něho k porušení správního řádu a stavebního zákona. Štramberská cementárna získala územní rozhodnutí loni v červenci.

Základní údaje: Cementárna ve Štramberku s komínem vysokým nejvýše 140 m (spíše ale jen 110 m) za dvě miliardy korun se měla stavět v roce 2002, přičemž má zaměstnat přes sto třicet pracovníků. Maximální roční výroba cementu má být 480 tisíc tun, což je o pětinu méně, než se plánovalo.

Chronologický vývoj přípravy stavby cementárny ve Štramberku:

a)       16. 10. 2002 = vydání stanoviska MŽP z hlediska vlivů na životní prostředí se 114 podmínkami

b)       27. 02. 2003 = podání žádosti o vydání integrovaného povolení na krajský úřad v Ostravě

c)       17. 07. 2003 = vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem ve Štramberku

d)       27. 11. 2003 = zaslání návrhu na zahájení řízení o obnově územního řízení Dětmi Země ke stavebnímu úřadu ve Štramberku, neboť došlo k porušení stavebního zákona a správního řádu

e)       20. 02. 2004 = zaslání odvolání Dětmi Země ke krajskému úřadu proti zamítnutí řízení o obnově územního řízení a zároveň podnětu k přezkoumání územního rozhodnutí mimo odvolací řízení

f)         06. 04. 2004 = potvrzení integrovaného povolení MŽP zamítnutím odvolání Dětí Země

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů