Pátek, 29. března 2024

Životní prostředí a úspory energií

Veletržní sezónu v Pražském veletržním areálu Letňany otevřel nedávno soubor jarních akcí, mezi něž patří i veletrh životního prostředí a úspor energií ECO CITY.
Životní prostředí a úspory energií
Šlo o již 10. ročník takto zaměřené akce, která navazuje na tradici veletrhu FOR ECO pořádaného od roku 1994.

V Letňanech se ve dnech 11. a 13. března 2004 konala čtveřice veletrhů zaměřených na zlepšování úrovně životního prostředí a bydlení - kromě ECO CITY také FOR HABITAT, Pragoflorea a Bazény, solária a sauny. Cílem dominantního veletrhu ECO CITY bylo ukázat cesty k efektivnějšímu řešení problematiky ekologických aspektů výroby i spotřeby a toho, aby jejich dopady byly spojeny s co nejnižšími negativními účinky.

Informačním těžištěm veletrhu byly expozice Ministerstva životního prostředí ČR a energetických společností ČEZ, a.s. a Pražská energetika, a.s. (PRE).

Poradenství organizované státem

MŽP poskytlo ve své expozici prostor České energetické agentuře a jí podporovaným projektům. Bezplatné poradenství pro jednotlivé občany, zástupce státní správy, podniky i drobné podnikatele je posláním Energetických konzultačních středisek (EKIS ČEA), která mají napomáhat naplňování státní energetické politiky v oblasti úspor paliv a energie a zlepšování životního prostředí. Kromě sítě středisek v jednotlivých krajích funguje nyní na adrese také internetové poradenské středisko, které racionalizuje poradenskou činnost - pokud není na uplatněný dotaz nalezena již vypracovaná odpověď, je dotaz předán odbornému poradci a jeho odpověď je pak zveřejněna na internetu.

Pro zájemce byl k dispozici seznam EKIS, katalog firem působících v oblasti obnovitelných zdrojů energie (který lze nalézt také na internetové adrese).

Energetické společnosti

Aktivní účast reprezentantů tradiční výroby elektrické energie na této ekologicky zaměřené akci byla dokladem jejich koncepčního přístupu k energetickým otázkám.

ČEZ měl pro zájemce připravenu více než stočtyřicetistránkovou publikaci \"Obnovitelné zdroje energie a možnosti jejich uplatnění v České republice\" vydanou v loňském roce. Nejde o pouhou propagační brožuru, ale naopak o fundovanou studii, v níž se kolektiv autorů zabývá problematikou obnovitelných zdrojů energie ze všech důležitých hledisek počínaje současnou právní a fiskální podporou v ČR (včetně porovnání se stavem v dalších evropských zemích), připravovanou legislativou atd.

Společnost PRE zdůraznila svůj podíl na zavádění tepelných čerpadel u nás - vyhlášení soutěže na výběr partnerů pro propagaci tepelných čerpadel, primát ve vyhlášení speciální sazby pro podporu tepelných čerpadel, podporu jejich instalací a přípravu podrobného vyhodnocení jejich provozu. Kromě úvodních informací o tepelných čerpadlech z hlediska zdrojů přírodního tepla (země, vzduch, voda), technických řešeních čerpadel a ekonomice jejich provozu nabízela PRE i rady pro úspory elektrické energie a snížení nákladů za její čerpání.

Hlavně šlo o konkrétní technická řešení

Zajímavá nabídka vodních turbin byla součástí expozice Technologického centra Akademie věd ČR zaměřeného na transfer technologií a informací. Kromě renomovaného výrobce vodních turbin - firmy MAVEL zde prezentovala firma MECHANIKA Králův Dvůr malé kompaktní agregáty turbina - generátor s elektrickým výkonem 35 - 1000 W a napětím 12 nebo 24 V pro spád 3,5 - 20 m a průtok 4 - 20 l/s. Efektivní využívání vodních mikrozdrojů umožňují i mikroturbiny SETUR, které si poradí i s extrémně nízkými spády méně než 1 m.

V expozici Technologického centra se prezentovaly také firmy, které se u nás zabývají větrnými elektrárnami a výrobou jejich komponent: KOVOZ, EXCON, MORAVIA Letovice, RESEC, SIAG CZ, Wind Solar a další.

Výrazně byly zastoupeny firmy zabývající se tepelnými čerpadly. Asociace pro využití tepelných čerpadel zde představila např. firmu TERMO KOMFORT, která nabízí jako novinku pro rok 2004 reverzibilní tepelná čerpadle typu vzduch-voda s možností využití i pro chlazení. Komplexní dodávku systémů s tepelným čerpadlem nabízejí také společnosti EKOMONT, REGULUS a PZP KOMPLET.

Závod G-TERM společnosti HENNLICH INDUSTRIETECHNIK nabízí v rámci širokého sortimentu komponent pro systémy vytápění a klimatizace řadu tepelných čerpadel WATERKOTTE DS s výkony od 4,6 do 485 kW, která umožňují topení i chlazení. Modely do 110 kW mají kompresory typu scroll, čerpadla vyšších výkonů jsou osazena pístovými nebo šnekovými kompresory.

Solární systémy vystavovala řada účastníků. Většinou šlo o využití tepelné energie slunce a firmy nabízely kompletní sestavy - kromě kolektorů i výměníky, oběhová čerpadla, potrubní systémy a prvky, regulační systémy (např. firma Reflex CZ nebo firma Regulus, která se současně zabývá i tepelnými čerpadly). Bioclar CZ nabízí (opět jako součást kompletního solárního systému) kolektory SOLEN, jejichž překrytí tvoří speciální nerozbitný dutokomůrkový polykarbonát s vysokou tepelně izolační schopností a současně dobrou propustností světla. Firma Golden Energy představila v rámci systémů SONENKRAFT kolektory řady VK, které snižují tepelné ztráty vakuovou izolací a současně zvyšují zisk tepla kombinací parabolických CPC zrcadel a válcových absorbérů, takže dobře využijí i šikmé nebo difuzní světlo.

Fotovoltaické články představila firma SOLARTEC - jde o několik typů článků s optimálním výkonem okolo 100 W a nominálním napětím 12/24 V. Firma nabízí systémy s jedním nebo několika články, regulátorem a akumulátory pro dvanáctivoltové osvětlení, TV a rozhlasový přijímač. Alternativou je měnič z 12 na 230 V.

Pro čištění odpadních vod nabízí firma Bioclar (zabývající se i solárními systémy) vlastní patentově chráněné řešení biologických čistíren s kapacitou od 0,6 do 75 m3/den, které splňují při nízkých nákladech i nejpřísnější kriteria. Unikátní řešení čistíren odpadních vod s membránovou mikrofiltrací představila pod názvem TOPAS firma TOPOL WATER. Membrány jsou zde zařazeny za pískový filtr a zajišťují bakteriologickou nezávadnost vyčištěné vody, která může být běžně využívána v domácnosti, byť ne jako voda pitná.

Česká asociace odpadového hospodářství prezentovala hlavně lisovací techniku společnosti LUX-PTZ. Lisy LUX se dodávají v různých provedeních od balíkovacích, pytlovacích, jedno- a vícekomorových lisů s tlakem od 5 t až po lisy kontejnerové s tlakem až 50 t.

Ochrana a čištění vodních systémů

Jako doplňkový sortiment vystavovaly některé z již zmíněných firem zařízení pro ochranu a čištění vodních systémů. Golden Energy představila elektronický odstraňovač vodního kamene CALC-STOP, Regulus odstraňovač WATERSOFT - oba narušují elektromagnetickými rázy krystalovou mřížku chemikálií způsobujících tvrdost vody. Firma Regulus navíc nabízí pumpy pro tlakové čištění systémů čisticími roztoky.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů