Pátek, 19. dubna 2024

V Kanadě začal velký lov tuleňů

V Kanadě začal velký lov tuleňů
V Kanadě včera začal největší lov tuleních mláďat za posledních pět desítek let. Ottawská vláda povolila zabít až 350 tisíc těchto zvířat pro jejich kožešinu, přičemž většina z nich přijde o život v prvních 36 hodinách. Informovala o tom britská zpravodajská stanice BBC.
Návrat komerčního lovu mláďat tuleňů grónských, který se před 20 lety podařilo ekologickým aktivistům prakticky zastavit, podnítily rostoucí ceny tuleních kůží, po nichž stoupla poptávka především v Rusku a Polsku, napsal nedávno deník The New York Times.
Kanadské úřady tvrdí, že rychle se zvyšující populace tuleňů způsobuje snižování stavu tresek. V severním Atlantiku žije podle nich 5,2 miliónu těchto živočichů. Svědomí Kanaďanů pak uklidnilo zpřísnění pravidel lovu, která mimo jiné zakazují stahování kůže z tuleňů zaživa, uvedla zahraniční média. Lovci většinu tuleňů zastřelí, už je neubíjí.
\"Kožešiny jsou opět v módě a s nimi i lov. Ten však nyní probíhá za přísných pravidel,\" konstatoval zpravodaj BBC z Vancouveru. Rovněž kanadský ministr ochrany národních zdrojů John Efford prohlásil, že lov je nyní mnohem humánnější než kdykoliv předtím, tulení populace se rychlým tempem rozrůstá a mnohá tvrzení o lovu jsou prý naprosto mylná.
Současná kampaň ochránců zvířat v britských a amerických médiích znovu vykresluje lov tuleních mláďat jako krutost.
\"Masakry, které byly považovány za věc minulosti, se vrátily,\" upozorňuje představitelka mezinárodního fondu pro ochranu zvířat Rebecca Aldworthová. Většině zabitých tuleňů přitom není ani měsíc, dodává s tím, že \"v tomto věku jsou tuleni ještě závislí na mateřském mléce a neumějí plavat, takže nemohou lovcům uniknout\". Aldworthová slíbila, že tyto masakry členové její organizace přiblíží pomocí filmů a očitých svědků světové veřejnosti.
V 70. a 80. letech šokovali ekologičtí aktivisté svět drastickými filmy ukazujícími kanadské lovce při ubíjení bělostných tuleních mláďátek holemi a při následném stahování obětí z kůže. Kampaň, která zahrnovala i fotografie herečky Brigitte Bardotové, objímající tulení mládě, nakonec dosáhla toho, že se podařilo prosadit uzavření amerických a evropských trhů a výrazného omezení lovu.
Spojené státy v roce 1972 zakázaly dovoz všech výrobků z tuleňů a západoevropské státy v roce 1983 zastavily import bílých kožešin čerstvě narozených tuleních mláďat. Od roku 1985 počet ulovených tuleňů grónských klesl na 15 tisíc ročně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů