Pátek, 19. dubna 2024

Houština v hospodaření lesního eráru

Houština v hospodaření lesního eráru

Nepřehledné zadávání prací a nevýhodné smlouvy kritizuje také NKÚ

MINISTR ZEMĚDĚLSTVÍ JAROSLAV PALAS SICE GENERÁLNÍHO ŘEDITELE LESŮ ČR (LČR) ODVOLAL UŽ VLONI, ALE AŽ TEĎ JE SCHOPEN RACIONÁLNĚ VYSVĚTLIT SVOJE DŮVODY. TEPRVE NYNÍ SE TAKÉ DÍKY KONTROLE NEJVYŠŠÍHO KONTROLNÍHO ÚŘADU A POLICEJNÍMU VYŠETŘOVÁNÍ UKAZUJE, ŽE NE VŠECHNO JE V TOMTO OBROVSKÉM STÁTNÍM PODNIKU V POŘÁDKU.

Ministr zemědělství Jaroslav Palas loňským odvoláním generálního ředitele Jiřího Olivy vyvolal spoustu vášně. Ozvala se řada jeho zastánců i kritiků. Polemizovalo se io tom, zda lednový objev dokumentu, který měl dokládat spolupráci Palase se sovětskou tajnou službou KGB, nebyl mstou právě za Olivovo odvolání. Lidé, kteří se pohybují v oboru, předkládali i další teorie vysvětlující svržení prvního muže Lesů. Podle jedné z těch věrohodnějších byly skutečným důvodem pádu Olivy nepřehledné vazby mezi Lesy ČR a soukromými firmami, které jim dodávaly řadu služeb. Mimochodem, lesníci kritizují to, že firma zůstala jen jakýmsi správcem lesů a všechny práce přenechala spřáteleným soukromým firmám.

SPRÁVCE LESŮ A NIC VÍC

To, že se státní lesy vzdaly ostatních prací, kritizuje i N ejvyšší kontrolní úřad, který nedávno dokončil svoji revizi hospodaření podniku v letech 2001 až 2003. \"LČR devadesát čtyři procent veškerého dříví za rok 2001 a 2002 prodaly na stojato. Při tomto způsobu prodeje byly dosahovány nejnižší ceny,\" uvádí se v průběžné zprávě NKÚ, jejíž podstatné pasáže máme k dispozici. Jiří Oliva však tento postup Lesů hájí. \"Státní firma nikdy nedosáhne v porovnání se soukromou, která tu zakázku dostane, takové racionality v nákladech. To je také příčina našich dobrých ekonomických výsledků, že jsme dělali jen nejnutnější správní funkce.\" N ejvyšší kontrolní úřad napadl i to, že \"LČR při zadávání prací preferují komplexní zadávání lesnických činností na dobu časově neomezenou, bez výběrových řízení a se stanovením cen dříví a prací dohodou, kdy LČR vychází zkalkulovaných cen.\" Podle Olivy zaměstnanci NKÚ nerozumějí oboru, a proto došli k takovýmto závěrům.

PROČ DEJNOŽKA?

Lesy ČR spolupracují s řadou firem, vazby na tři z nich však stojí za zvláštní pozornost. Jsou to Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS), firma CE Wood a společnost Less. První z nich je společný podnik Lesů ČR a fyzické osoby Františka Dejnožky. Lesy měly donedávna podíl 49 %, který později zvýšily na rovných padesát procent. HLDS byla mezistupněm mezi Lesy a dalšími firmami, které odebíraly dřevo. Kromě služeb, jako jsou například i zpětné odkupy, kdy LČR nakupovaly dřevo zpátky od HLDS, která ho nechala vytěžit, jim tato firma poskytovala imarketingové služby. Podle smlouvy o poskytování marketingových služeb, obchodních služeb a zajištění obchodu, kterou LČR uzavřely s HLDS 29. prosince 1998 a kterou máme k dispozici, se \"Hradecká lesní zavazuje provádět za úplatu pro LČR marketing výroby dříví a výrobků z dříví a jejich prodeje a dále zabezpečovat obchodní služby, zejména nákup a prodej dříví.\" Ve smlouvě se dále hovoří o tom, že se LČR zavazují \"zajišťovat pro HLDS za úplatu možnost nákupu dříví.\" Hradecká lesní dohromady za roky 1999 až 2002 dostala za obchodní služby 219 milionů korun a za marketingové služby 61 milionů korun (viz tabulka). Odměna pro LČR za zajištění obchodu byla výrazně menší než profit HLDS - pohybovala se mezi 30 a 50 miliony korun ročně. Z toho vyplývá, že LČR měly každý rok saldo ze vzájemného vztahu - od 17 496 369 korun vroce 1999 až po 53 748 250 v roce 2002. Palas k tomu říká: \"LČR vstoupily do HLDS jako minoritní akcionář a je neobvyklé, aby státní podnik tohoto významu byl v takovém privátním subjektu minoritním akcionářem. Dalším důvodem, proč se mi vztah mezi oběma subjekty nelíbí, je, že při ročním dvoumiliardovém obratu této společnosti měly ze vzájemné spolupráce Lesy neadekvátně nízký zisk.\" Vztahu HLDS a LČR si všimla i policie. V současnosti pracuje s podezřením, že smlouva oposkytování marketingových služeb, obchodních služeb a zajištění obchodu s HLDS byla pro LČR nevýhodná a Oliva se tím pádem dopustil trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku, protože nejednal s péčí řádného hospodáře a státní podnik utrpěl předběžně vyčíslenou ztrátu 168 326 287 korun.

LESS A CE WOOD - LESŮ PÁNOVÉ

Majitelé těchto dvou firem podle kuloárových informací ovládali Olivu i celý státní podnik. Přitom podle dostupných informací dluží stovky milionů korun za odebrané dřevo. Less ani CE Wood nejsou jen odběrateli dřeva, ale LČR s těmito společnostmi obchodují iv jiných oblastech. Od CE Woodu koupily Lesy dvě nemovitosti - dům v centru Brna a hotel Diana u Velkých Losin na Šumpersku. Od Lessu získaly LČR například za 12,5 milionu korun lesy na různých místech po celé republice. Majitel Lessu Jan Mičánek byl dříve ředitelem jednoho z odborů na ministerstvu zemědělství a rozjížděl českou cestu restrukturalizace státních lesů společně se Zdeňkem Domesem, tehdy náměstkem ministra, v současnosti dalším mužem, který tahá za nitky v lesnictví. Česká cesta ve stručnosti znamenala to, že se oddělila státní správa lesů od privatizované těžby a pěstování lesa. Less ovládá lesní společnosti například na Svitavsku, Klatovsku, Jindřichohradecku nebo Havlíčkobrodsku. CE Wood je jedničkou na trhu. Sloučilo se v něm patnáct dřevařských firem, které dělají obrat v několika miliardách korun. Vlastníkem CE Woodu je EP Kapitál Group, jejímž majitelem je podle informací z tisku německá firma InterTrade IM & Export Beteiligungs.

Obchody Lesů ČR s Hradeckou lesní a dřevařskou společností (v Kč)

rok 

za obchodní služby

za marketingové služby

odměna LČR za 
zajištění obchodu
  

1999 

28 624 358

21 052 374

32 180 363  

2000 

54 594 753  

14 477 928  

53 088 779  

2001 

66 628 315  

18 894 177 

32 057 726  

2002 

69 278 747  

6 298 059 

21 828 556 

Pramen: HLDS
JAKUB KNĚZŮ, reportér ČT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů