Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do 30. dubna 2004 je možné registrovat obce do soutěže v rámci Programu obnovy venkova Vesnice roku. Podmínkou je mimo jiné zpracovaný vlastní Program obnovy vesnice. Další informace o soutěži najdete na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj.

Byl zahájen třetí ročník soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích. Zúčastnit se mohou jak obce a města, tak i městské části a obvody. Přihlásit lze projekty zaměřené hlavně na přeměnu veřejných prostorů vycházející z dobrého využívání automobilové, cyklistické a pěší dopravy. Další informace jsou vám k dispozici na: http://doprava21.ecn.cz/soutez.html

VLÁDA SCHVÁLILA NÁVRH NOVELY ENERGETICKÉHO ZÁKONA
Vláda schválila návrh novely energetického zákona. Nová norma upravuje termíny a podmínky liberalizace trhu s plynem a elektřinou. Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhlo aktualizaci zákona především kvůli novelám dvou energetických směrnic EU. Návrh směřuje k posílení konkurence na energetických trzích a měl by vést k posílení pozice spotřebitele tím, že zavádí možnost výběru dodavatele. Celkově by měla novela přispět k vytvoření lepšího soutěžního prostředí a případně ke snížení cen pro všechny kategorie spotřebitelů elektřiny a zemního plynu. První krok liberalizace trhu s plynem novela předpokládá od ledna příštího roku. Týkat by se měl velkých odběratelů, o rok později by měl být liberalizován trh s výjimkou domácností. Ke konci roku 2006 má být uvolněn celý trh.

V ČR UBYLY MERUŇKOVÉ A BROSKVOVÉ SADY
Krach většiny konzerváren, tlak levnějších dovozů z jižní Evropy a Asie, ale také dotační politika státu způsobily, že v Čechách a na Moravě výrazně ubylo tradičních meruňkových a broskvových sadů. Před deseti lety především na jihu Moravy bylo více jak pět a půl tisíce hektarů sadů s těmito plodinami, nyní je jich téměř o polovinu méně. Menší konzervárny, jako například Fruty v Lednici, Znojmě nebo Miroslavi, ale postupně od poloviny devadesátých let zkrachovaly. V ČR tak zůstaly poslední dvě továrny, které meruňky a broskve zpracovávají. Hamé Babice nakupuje ovoce v Číně nebo Řecku, tam, kde je to pro ně ekonomicky výhodnější. Alibona Litovel kupuje meruňky a broskve výhradně od tuzemských pěstitelů.

Praha 5 dá na ekologické projekty 300 000 Kč
Praha 5 letos vydá ze svého rozpočtu 300 000 Kč na projekty, které přispějí ke zlepšení životního prostředí v městské části. \"Máme zájem podporovat tyto aktivity, a proto jsme letos na ekologické granty vyčlenili částku o 50 000 vyšší než v minulých letech,\" řekl místostarosta Prahy 5 Petr Horák. O finanční příspěvek se přihlásilo 14 projektů, ale jen deset z nich vyhovělo vypsaným podmínkám. Částka 300 000 korun byla rozdělena tak, že téměř polovina připadne na péči o zeleň. Na ekologickou výchovu bude rozděleno dalších 30 % a 23 procent na ochranu zvířat.

Praha 5 dá letos na likvidaci agresivních plevelů 120 000 Kč
Smíchovská radnice už několik let systematicky hubí agresivní plevel. I letos bude likvidovat bolševník velkolepý a křídlatku sachalinskou, které zamořují rozsáhlé pozemky. Na boj s těmito invazivními bylinami vynaloží městská část zhruba 120 000 Kč, což je o 20 000 korun víc než loni.

Brazilská vláda odstartovala program kontroly procesu odlesňování, žďáření a požárů v Amazonii, kde za poslední tři desítky let bylo zlikvidováno 653 000 kilometrů čtverečních pralesa. Toto území by pokrylo rozlohu Francie a Portugalska dohromady.
Středisko pro ekologický dohled (CENAM) bude monitorovat 5,2 milionu kilometrů čtverečních brazilské Amazonie. Bude součástí Systému ochrany Amazonie (SIPAM), který má k dispozici satelitní vybavení, meteorologické stanice, radary i letecký park. Získané údaje a informace budou předávány institutu pro životní prostředí, který spadá pod ministerstvo pro stejný resort. K hlavním příčinám ničení amazonského pralesa patří rostoucí zemědělská výroba, především pěstování sóji, nekontrolované kácení stromů a výstavba infrastruktury.

Podle webovych stranek Kancelare prezidenta republiky (www.hrad.cz) prezident podepsal novelu zakona o ochrane prirody. Ta umozni, aby i v Ceske republice platila evropska pravidla ochrany prirody - takzvana soustava Natura 2000. Vice informaci o soustave Natura 2000 najdete na adresach www.env.cz ci www.natura2000.cz.

Ptákům hrozí stejně jako jejich bezprostředním předkům - dinosaurům - vyhubení. Vyplynulo to z jednání světové konference ornitologické organizace BirdLife International v jihoafrickém Durbanu. Jak uvádí internetový server www.akademon. cz, přes snahu ochránců přírody hrozí 1000 druhům ptáků vymizení, a to především vinou změny jejich životního prostředí. Z 10 000 známých druhů je bezprostředně ohroženo 1211. Například v Indonésii bylo v období let 1950 - 2000 vykáceno 40 procent lesů, následkem toho z 1500 tamních druhů ptáků jich už zmizelo 65. Opeřence ohrožují také nepůvodní zvířata - krysy a kočky. Negativně se už na ohrožení ptáků projevuje zvyšování teploty na planetě.

Evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler souhlasí s českým operačním programem, který bude sloužit pro čerpání příspěvků na rozvoj venkova a zemědělství po území České republiky s výjimkou Prahy. Evropská komise včera v Bruselu oznámila, že projekty zaměřené na modernizaci technologií, růst konkurenceschopnosti, ochranu životního prostředí či zachování pracovních příležitostí na českém venkově podpoří unie v letech 2004 až 2006 sumou téměř 174 miliónů eur (5,6 miliardy korun). Česká republika na spolufinancování projektů přispěje téměř 77 milióny eur.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů