Sobota, 20. dubna 2024

V drtičce mizí i zbořené domy

V drtičce mizí i zbořené domy
Třeboutice - Hromady neroztříděné suti ze zdemolovaných povodňových domů zejí kromě jiných dosud na třeboutické skládce. Vedle nich však rostou další, kde je již suť ze zbořených domů zrecyklována. Podle odborníků je ideální například jako stavební zásypový materiál.
Z nedalekých Křešic prošlo nebo projde recyklací pět domů. Povodňové stavební odpady byly přivezeny i z dalších obcí z okolí. \"Hromady odpadu se musí rozhrnout a manuálně z nich odstranit například trámy, železo, papír a podobně,\" ukázal na haldy vedoucí recyklačního závodu Antonín Němec.
Po roztřídění projde suť drtičkou. Cihelného recyklátu je v současné době na skládce zhruba jeden a půl tisíce tun, dva a půl tisíce tun hlíny, tisíc tun kameniva a podobně. Recyklovaný stavební odpad se hodí podle svého charakteru buď jako podklad pod silnice nebo zásypový materiál. Přetříděnou hlínu pak odebírají například i zemědělské subjekty. Recyklovaný stavební odpad je také vhodný k rekultivacím. Řada společností ale neví, nebo nerespektuje to, že k rekultivacím musí používat zrecyklovaný odpad. \"Pokud jsou rekultivace prováděny neroztříděnou a nezpracovanou sutí, jedná se v podstatě o zřízení obyčejné skládky a ne o rekultivaci,\" uvedl Antonín Němec.
Za rok 2003 bylo do třeboutické skládky dovezeno 27 tisíc tun odpadu. Prodáno od listopadu bylo zhruba 1,5 tisíce tun recyklátů, z toho nejvíce v minulém měsíci, a to zhruba 800 tun. Recyklování odpadů podporuje i Evropská unie, neboť se tímto způsobem šetří přírodní zdroje.
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů