zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Povinnost značit GMO potraviny už platí

20.04.2004
Zemědělství
Povinnost značit GMO potraviny už platí


Maso, vejce či mléko označení mít nemusí, a to přestože mohou pocházet ze zvířat, která jedla geneticky upravené krmivo.
AUTOR: Barbara Bublíková

Pro spotřebitele v Evropské unii začíná nová éra. Od včerejška totiž platí povinnost zvlášť označovat potraviny, které byly geneticky upraveny (GMO) či byly z takto změněných organismů vyrobeny. Na 72 procent obyvatel unie přitom podle průzkumů takové produkty odmítá.
Geneticky upravené organismy mohou obsahovat především potraviny vyrobené například z kukuřice, brambor, rajčat či řepky olejky. Označení musí mít výrobek v případě, že má více než 0,9 procenta geneticky upravených přísad. Informaci ve formě \"geneticky upraveno\", \"obsahuje geneticky upravené\" či \"je vyrobeno z geneticky upraveného...\" přitom zákazník najde v seznamu přísad. Označeny musí být i volně prodejné, nebalené výrobky či jídlo v restauracích. Odborníci počítají s tím, že jako první by se na trhu mohly objevit geneticky upravené cornflakes, popcorn, olej či kečup.
Zvláštní informace naopak nemusí obsahovat maso, mléko, vejce či sýry, a to přestože mohou pocházet ze zvířat, která jedla geneticky upravené krmivo. Právě do krmiva přitom putuje celosvětově na osmdesát procent všech geneticky upravených rostlin, hlavně sója a kukuřice.
I navzdory platnosti úpravy se ale z počátku nic moc nezmění. Povinnost vyznačovat výrobky se totiž vztahuje jen na produkty vyrobené po 18. dubnu. Navíc v mnoha zemích, jako například v Německu, je na trhu potravin, které toto označení mít musí, jen minimum.
U našich západních sousedů tak podle deníku Handelsblatt například pro svou výrobu nepoužívá geneticky upravené přísady žádný z velkých výrobců potravin. \"Na značení našich balení se nic nezmění,\" tvrdí například zástupci společnosti Nestlé Deutschland. \"I nadále budeme používat výhradně tradiční suroviny,\" řekl Handelsblattu také August Oetker, šéf koncernu Oetker.
Původně se počítalo s tím, ze němečtí výrobci na trh právě na jaře uvedou první potraviny s geneticky upravenými přísadami, velké protesty ochránců životního prostředí však koncerny nakonec od jejich záměrů odvedly.
Špatné zkušenosti s geneticky upravenými produkty má například právě Nestlé, které již v roce 1999 začalo vyrábět čokoládovou tyčinku \"Butterfinger\", která obsahovala geneticky upravené organismy. Na trhu však výrobek neuspěl. Podle vlastních slov proto Nestlé již tři roky používá u produktů, jako jsou například omáčky Maggi či kakaový prášek Nesquick, pouze ty sójové produkty, které nepřišly s geneticky upravenými organismy do styku.
Přestože zatím mnoho geneticky upravených produktů neexistuje, chtějí německé úřady označení přísně kontrolovat. V případě prohřešku mají v plánu udělovat pokuty až do výše 50 000 eur.
Doposud se genetika na světě využívala především ve výrobě sóji, kukuřice, řepky olejky, bavlny, rajčat a brambor. První geneticky upravené rostliny byly sazeny v roce 1996 ve Spojených státech. V Německu se geneticky upravené rostliny pro komerční využití zatím nepěstují.
Systém genetické úpravy přitom spočívá v tom, že rostliny dostanou cizí geny, čímž se změní jejich vlastnosti. Pomocí genů ryb se tak například rajčata mohou stát odolnější vůči mrazu, slepičí geny pak pomáhají bramborám být odolnější.
Celkově jsou rostliny odolnější vůči hmyzu, houbám, bakteriím či virům. Zastánci metody si od ní slibují zlepšení kvality potravin prostřednictvím zvýšení a zlepšení obsahu proteinů.
Rizika takové úpravy potravin zatím vědecky doložená nejsou. Kritici se obávají především zvýšení počtu alergií, projevit by se mohla i zvýšená odolnost lidí proti antibiotikům.
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí