Úterý, 23. dubna 2024

Změnu polí na les dotuje stát i Evropská unie

Změnu polí na les dotuje stát i Evropská unie
Písek - Nejpozději do konce dubna si musejí požádat o finanční dotaci ti, kteří zalesnili zemědělskou půdu do konce minulého roku. Ti, kteří začali zalesňovat zemědělskou půdu letos, mají na žádost o dotaci měsíc navíc, tedy do konce května.
\"Protože se na půdu zalesněnou do konce loňského roku nevztahují dotace Evropské unie, změnila vláda svoje dřívější nařízení a ulehčila žadatelům pozici. Už od nich nebude požadovat potvrzení o bezdlužnosti a z dřívějších pěti až sedmi let poskytované dotace na ochranu porostů prodlužuje vyplácení dotací až do dvanácti let věku porostu,\" řekl odborný referent ministerstva zemědělství, zemědělské agentury v Písku Karel Kratochvíle.
Na nově zalesněnou půdu se ovšem už dotace z EU vztahují, a i když zatím nařízení vlády nebylo schváleno, očekává se každým dnem. Žadatel pak musí být vlastníkem pozemku určeného k zalesnění, a co je velmi důležité, vedeného v evidenci. Žádat může také sdružení vlastníků pozemku vedeného v evidenci za podmínky, že jde o sdružení s právní subjektivitou, nebo musí být spoluvlastníkem pozemku určeného k zalesnění a vedeného v evidenci za podmínky, že má písemný souhlas ostatních spoluvlastníků.
\"Podle mého názoru je finanční podpora při zalesňování zemědělské půdy ze strany EU vedena jednak snahou o snižování nadbytku zemědělských produktů na evropském trhu, a pak také cíleným zlepšováním ekologických poměrů. Intenzivní zemědělská výroba ekologii příliš neprospívá a Evropa se tedy bude snažit zachovat svůj střed, kterým naše republika bezesporu je, ekologicky co nejčistějším. Proto tedy dotace na zalesňování půdy zemědělsky využívané. Dotace ovšem existují také na zemědělskou půdu nevyužívanou, tedy různé mokřady a další neobhospodařované plochy. Tam je to pak otázka schválených projektů s finančním vyčíslením, které se dotuje zpětně po skončení zalesnění,\" dodal Kratochvíle.
Zdroj:Písecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů