Pátek, 29. března 2024

Na hranicích Krkonošského národního parku probíhá ekologická havárie

Na hranicích Krkonošského národního parku probíhá ekologická havárie

ČERNÝ DŮL/VRCHLABÍ – Na hranicích Krkonošského národního parku probíhá ekologická havárie. Zasloužil se o ni dlouhodobě problematický provoz čistírny odpadních vod v obci Černý Důl. V souvislosti s budováním nového odvodňovacího potrubí byly ohroženy tisíce obojživelníků a potok Čistá. V místech, kde žijí skokani, ropuchy, a další chránění živočichové, projížděla dva dny těžká stavební technika. Při stavbě byla navíc záměrně prokopána hráz jednoho z kalových rybníků. Do potoka tak začaly unikat čistírenské kaly a sedimenty. Stavba potrubí byla sice posvěcena Městským úřad ve Vrchlabí, ale vydané povolení je v příkrém rozporu se zákonem.

„Z ničeho nic přijel do lesa za čističkou bagr a začal zavážet kalový rybník s toxickými sedimenty,“ popisuje nedávné události obyvatel Černého Dolu Robert Kanera. „Nikdo z majitelů sousedních nemovitostí nebyl o stavbě potrubí informován. Vzhledem k tomu, že při stavbě prokopaly hráz jednoho z rybníčků, mám velké obavy z dalšího poškození životního prostředí,“ říká Kanera, který se s provozem čističky potýká již roky. V minulých letech zamořila odpadní voda z čističky panu Kanerovi pozemek, který využívá k ekologickému hospodaření, a je podezření, že otrávila jeho domácí zvířata.

„Stavba potrubí byla povolena v rozporu se zákonem,“ říká Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Majitelé sousedních nemovitostí mají ze zákona právo být účastníky stavebního řízení. Nesprávným postupem Městského úřadu ve Vrchlabí byla porušena jejich práva.“ Na upozornění Arniky byla nedokončená stavba potrubí okamžitě zastavena, v současné době probíhá nové stavební řízení. Podle Skalského je ale problémů více. „Les a rybníčky za Miletou jsou důležitým biotopem chráněných obojživelníků. Je zřejmé, že do takového místa nemůže jednoduše vjet bagr, zahrnout část rybníčku i se žábami a navíc protrhnout hráz..“. Arnika se obrátila s podnětem na vyšetření porušení zákona na Českou inspekci životního prostředí.

Čističku odpadních vod vybudoval v 80. letech 20. století textilní závod Mileta pro likvidaci odpadních vod z výroby. Do té doby závod vypouštěl vody do kaskády kalových rybníčků v lese za plotem závodu, což bylo nadále neudržitelné. Kalové rybníčky měly od té doby sloužit jen jako rezerva pro případ havárie. Přede dvěma lety byla do čistírny svedena kanalizace z obce Černý Důl. To vedlo k zhoršení provozu čističky, která není dokončená a nemá kalovou koncovku. V současnosti je její provoz možný pouze na základě udělené výjimky.

Na zápach sirovodíku, úhyn domácích zvířat a včelstev si místní obyvatelé stěžují již dva roky. Černý Důl je navíc obcí s významným turistickým ruchem a zapáchající odpady z čistírny poškozují tamní penziony. „Voda vytékající z čistírny má na dně černý sediment a výrazně zapáchá. Chemický rozbor prokázal silné znečištění,“ říká Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika. Podle něj je technologie čistírny odpadních vod zřejmě dlouhodobě nefunkční. „Požadujeme po České inspekci životního prostředí a Městském úřadě ve Vrchlabí, aby provoz prověřily a zabezpečily opravu čistírny,“ dodal Havel.

Tisková zpráva sdružení arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů