Sobota, 20. dubna 2024

Libor Ambrozek na Den Země zasadil lípu a zahájil výstavu dětských výtvarných prací

Libor Ambrozek na Den Země zasadil lípu a zahájil výstavu dětských výtvarných prací

Ministr životního prostředí RNDr. Libor Ambrozek se včera, ve čtvrtek 22. dubna, tedy na Den Země zúčastnil oslavy tohoto svátku na radnici Městské části Praha 13. 

Nejprve spolu s místostarostou městské části Praha 13 Petrem Webrem, radním hlavního města Prahy Milošem Gregarem a pracovnicí odboru životního prostředí MČ Praha 13 Danou Céovou zasadili před školou ve Fingerově ulici lípu srdčitou, která vyrostla ve Výzkumném ústavu krajiny a okrasného zahradnictví Silva Taroucy (VÚKOZ) v Průhonicích. Lípa je potomkem památného stromu - lípy srdčité z Kamenné Horky u Svitav, která měla obvod kmene 612 cm. \"Stáří toho stromu bych odhadoval na 400 až 450 let,\" říká ředitel VÚKOZ Ivo Tábor. \"Přál bych vám, aby vám tady ta lípa vydržela také alespoň stejně dlouhou dobu,\" řekl shromážděným občanům Prahy 13 a především dětem ze školy ve Fingerově ulici ministr Ambrozek.

Ve vstupní hale radnice pak místostarosta Weber spolu s ministrem Ambrozkem a radním Gregarem zahájili výtvarnou výstavu s názvem „Co nám voda dává a bere“. Ta představuje nejlepší práce z dětské výtvarné soutěže se stejným názvem, kterou loni k Mezinárodnímu roku vody vyhlásilo ministerstvo životního prostředí. Všichni hosté, včetně ministra Ambrozka dostali poté od zástupců radnice darem březové koště jako pozvánku na akci Prahy 13 „Na koštěti do Evropy“, která se koná v předvečer vstupu ČR do EU o Valpuržině noci (30. dubna). Setkání zakončila projekce dokumentárního filmu režiséra Tomáše Škrdlanta „Myšlení vody“.

Libor Ambrozek je rovněž  „generálním sponzorem“ včerejšího dne  – Dne Země – pro sdružení pro ekologickou výchovu Tereza (bližší informace na adrese http://www.terezango.cz/fofr/fofr.html).

Několik fotografií z akce najdete na internetové stránce MŽP na adrese http://www.env.cz v rubrice Tiskové zprávy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů