Čtvrtek, 25. dubna 2024

Chemikálie ve studních by odstranili. Nemohou

Chemikálie ve studních by odstranili. Nemohou

Nebezpečné těkavé látky znečistily dvě studny patřící obci Pátek. Studny soukromých majitelů kontaminované nejsou. Obec chce už více než rok trvající problémy řešit, vázne to ale na úřednících z ministerstva životního prostředí.

Pátek - Dvě vrtané obecní studny v Pátku jsou kontaminované nebezpečnými těkavými látkami. Obec na problém přišla asi před rokem. Měsíce už netrpělivě čeká na výsledky listopadového rozboru ministerstva životního prostředí, které mají dát odpověď na to, co se bude s ekologickou zátěží dělat. Zátěž pochází ještě z dob, kdy v Pátku sídlila Druchema. Vyráběla lepidla na duše kol, čističe skvrn a benzinové bombičky do zapalovačů.

\"Skladovaly se zde ve velkém chemikálie a zřejmě musely prosáknout. Naštěstí se přišlo na to, že ostatní studny lidí v obci, ty, co jsou kopané, znečištěné nejsou,\" řekl místostarosta Jaroslav Pražák. To potvrzují i hygienici.

\"Měli jsme z toho velké obavy. Dlouhodobě může požívání těchto látek ve vodě způsobovat rakovinu. Rozbory je ale vyvrátily,\" uvedla hygienička Lilian Rumlová s tím, že znečištění se zjistilo vlastně náhodně při otevírání centra služeb pro seniory.

\"V rozboru vody jsme zjistili zvýšené chlorované uhlovodíky. Norma byla překročena desetkrát. Museli jsme udělat přísná opatření. K pití a přípravě nápojů se zde používá jen balená voda. Jinak kontakt vody s kůží není závadný,\" vysvětlila Rumlová. Následně odhalili hygienici i problém u studny v areálu bývalé Druchemy, kde bylo zjištěno ještě větší znečištění. Obec už by chtěla situaci začít řešit, zdržuje ji ale pomalý postup státních úředníků.

\"Stále čekáme na závěry ministerstva. Chceme s tím pohnout dopředu. Neznáme zdroj. Nevíme, jak jsou ty dvě studny propojené. Nevíme, jak zasáhnout, zda provést sanaci vody nebo půdy. Jsme vlastně slepí,\" poznamenal místostarosta. Dodal, že problém se musí začít likvidovat co nejdříve kvůli fungování centra pro seniory i areálu Druchemy.

\"Máme tady zájemce o podnikání. Proto jsme také areál kupovali. Chtěli jsme objekt prodat šikovné firmě, která dá práci dvaceti lidem. Netušili jsme, co bude následovat,\" podotkl Pražák. Ani likvidace ekologické zátěže ale podle něj nebude jednoduchá. Odhaduje, že náklady na ni obec z rozpočtu nezvládne.

\"Máme rozjetou kanalizaci a inženýrské sítě. Chceme žádat o dotaci, ale všechno vázne na zprávách z ministerstva,\" postěžoval si místostarosta. Více by se obec snad mohla dozvědět během měsíce.

ZDENA LÉBLOVÁ

Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů