Pátek, 19. dubna 2024

Teplo budou čerpat z hlubin země

Teplo budou čerpat z hlubin země
Žacléř - Speciální čerpadla, odebírající teplo z hlubin země, mají brzy vyhřívat dům s pečovatelskou službou v osadě Bobr.
Rekonstrukce topného systému objektu patří k nejvýznamnějším investičním akcím města v letošním roce. Celkové náklady přesáhnou dva milióny korun. Rozpočtu města se přitom přestavba výrazně netýká. Ze Státního fondu životního prostředí se podařilo získat podporu ve výši 90 procent. Respektive 70 procent celkové sumy je nevratná dotace a 20 procent bezúročná půjčka. Dohromady to činí téměř jeden milión devět set tisíc korun.
\"Jsou již hotové vrty a v dohledné době dojde k instalaci tohoto zajímavého systému. Dosud se v domě s pečovatelskou službou používala pevná paliva. To je z ekonomických i ekologických důvodů nevyhovující,\" upřesnil důvody investice starosta Miroslav Vlasák.
Tepelná čerpadla mají podle odborníků velkou budoucnost. Transformují tepelnou energii obsaženou v zemi, podzemní vodě nebo vzduchu na energii vhodnou pro vytápění. V porovnání s ostatními druhy zdrojů jsou bezkonkurenčně nejlevnější. Hlavní brzdou pro jejich zásadnější rozšíření jsou vysoké pořizovací náklady.
Další z velkých investičních akcí města, za zhruba třicet miliónů korun, se týká likvidace odpadních vod Žacléře. Z program CBC Phare se již podařilo získat podporu pět miliónů korun. Nyní se čeká na rozhodnutí Státního fondu životního prostředí, který by měl k financování také výrazně přispět. Akce zahrnuje intenzifikaci čističky odpadních vod v Bobru, a přebudování septiků u DMH a v lokalitě Pod zahradami na čerpací stanice. Všechny odpadní vody by pak měly být zpracovávány pouze v Bobru.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů