Pátek, 19. dubna 2024

Palasovy indicie o špatném hospodaření Lesů ČR potvrdil NKÚ

Palasovy indicie o špatném hospodaření Lesů ČR potvrdil NKÚ
Nejvyšší kontrolní úřad zjistil, že státní podnik Lesy České republiky (LČR)až do poloviny roku 2003 uzavíraly bez výběrového řízení smlouvy na tři čtvrtiny všech prací zadávaných v režimu těchto smluv na dobu neurčitou. Došlo tak k dominanci šesti lesnických firem. Podle výroku NKÚ tento systém podporuje stabilitu omezeného počtu stávajících partnerů a jednostranně je zvýhodňuje.

Z celkové výměry státních lesů obhospodařovaly LČR jen sedm procent ve vlastní režii. V letech 2001 a 2002 prodaly 94 procent dříví nastojato podle smluv uzavřených bez výběrového řízení, čímž se připravovaly o přidanou hodnotu. Ekonomická nevýhodnost zpětného odkupu prostřednictvím Hradecké lesní a dřevařské společnosti dosáhla podle zjištění kontrolního úřadu v roce 2001 34,6 milionů korun a v roce 2002 47,5 milionů korun.

Ze zprávy vyplývá, že státní podnik LČR se pod vedením bývalého generálního ředitele Jiřího Olivy choval tržně jen doplňkově. \"Potvrdilo se jen to, čeho jsem se obával,\" řekl EURO OnLine ministr zemědělství Jaroslav Palas. \"Potvrdily se indicie, na jejichž základě jsem odvolal vedení Lesů České republiky. Ještě čekáme na výsledky policejního vyšetřování, které intenzivně běží,\" dodal ministr.
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů