Čtvrtek, 28. března 2024

Mezinárodní zahradnický veletrh Flora Olomouc - Květinové expozice soutěžily o zájem s mistrovstvím v hokeji

Ani mimořádně nevlídnému víkendovému počasí  se výrazněji nepodařilo snížit  zájem o mezinárodní zahradnický veletrh  výstavu Flora Olomouc 2004, jemuž od čtvrtka 22. až do neděle 25. dubna patřilo olomoucké výstaviště Flora.
Mezinárodní zahradnický veletrh Flora Olomouc - Květinové expozice soutěžily o zájem s mistrovstvím v hokeji

Jednotlivé expozice největší  a nejstarší české květinové výstavy – jarní Flora Olomouc letos vstoupila do 25. ročníku a vůbec první výstava květin se v areálu nynějšího výstaviště konala už v roce 1958 -  si prohlédlo více než  55 tisíc návštěvníků. Je to sice o něco méně než loni, kdy branami výstaviště prošlo přes šedesát tisíc zájemců, snížený počet si ale pořadatelé vysvětlují spíše právě probíhajícím mistrovstvím světa v hokeji. „Poznali jsme to už v sobotu, kdy se po čtvrté hodině začalo výstaviště neobvykle vyprazdňovat,“ konstatoval hlavní garant výstavy Josef Roušar z Výstaviště Flora Olomouc. Neobvykle vysoký počet zájemců zaznamenali pořadatelé ze Slovenska a také Polska. Poprvé se na výstavě prezentovalo stánkem  také slovenské dvojče výstavy, bratislavská Flóra  s pozvánkou na zahradnický veletrh, který zahájí už 28. dubna.  

  O nabídku letošní Flory tradičně spojené s Jarními zahradnickými trhy a veletrhem zahradnické mechanizace se postaralo na 370 vystavovatelů -  domácích i zahraničních zahradnických firem, pěstitelů a prodejců. V rámci hlavní expozice v pavilonu A, která nesla název Svět barev se návštěvníkům představil  spolupořadatel výstavy -  Svaz květinářů a floristů. Autorem originálního projektu v  němž zářivými barvami  hýřily všechny komponenty stavby včetně fontány protékající mezi barevnými fóliemi – byl zahradní architekt Zdeněk Sendler z Brna.

   Hitem letošních květinových přehlídek  byla přehlídka trvalek. Expozice představila jednak nové odrůdy kvetoucí nebo vyznačující se okrasným olistěním už koncem dubna, jednak  přirychlené druhy, a pak také speciálně ošetřované rostliny.  „Naším cílem bylo předvést  krásu trvalek v období, kdy tyto rostliny plného léta ještě venku běžně nekvetou,“ uvedl   Roušar.  

   K dalším zajímavostem letošní jarní zahradnické výstavy  patřila expozice exotických druhů a odrůd  květin z Ekvádoru. Pozornost návštěvníků přitahovaly také exponáty floristické soutěže v aranžování květin věnované Dni matek a pěstitelské umění členů Českého zahrádkářského svazu. Zahrádkáři se na Floře pochlubili   jarními cibulovinami, širokou škálou záhonových, balkónových a školkařských rostlin, masožravými, sukulentními rostlinami a  kaktusy. 

   Nejvyšší odborné ocenění – cenu NOVITAS OLOMUCENSIS udělovanou novinkám okrasných rostlin výrazně nových vlastností, tvarů, možností pěstování a užití

získala skupina odrůd cibulovin Lachenalia. „African Beauty“, pestrobarevná kráska původem z Jižní Afriky, je zcela novou tržní květinou vhodnou pro dekorativní účely i pro řez. Návštěvníci Flory, mezi nimž se v neděli objevil i velvyslanec Jihoafrické republiky v ČR Noel Lehoko, si ji mohli prohlédnout v šesti barevných odrůdách.  „Velmi mě to potěšilo. Je to takový hezký dárek k desátému výročí prvních všeobecných demokratických voleb v JAR,“ řekl Lehoko, který  květinovou výstavu Flora navštívil už po čtvrté. Počátkem 70. let studoval v Olomouci medicínu a procházky po zeleném areálu olomouckého výstaviště patřily podle jeho slov k nejoblíbenějším kratochvílím.

   Jarní Flora se kromě expozic květin mohla pochlubit další „zelenou“ novinkou, která bude návštěvníkům areálu výstaviště – Smetanových sadů - sloužit i po výstavě. Po dlouholeté přestávce byla totiž opět zprovozněna lávka nad sady. Ačkoliv je most v současné době v rekonstrukci,  staticky je zcela v pořádku. Pořadatelé se proto rozhodli   umožnit  návštěvníkům   unikátní výhled do  parku a zejména do  hlavní aleje, dominanty sadů,  se záhony  pokrytými desítkami tisíců rozkvetlých tulipánů, narcisů a macešek z ptačí perspektivy.

Letní etapu květinové Flory Olomouc 2004 připravují pořadatelé na 19. – 22. srpna.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů