Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

WASHINGTON - Při explozi v chemické továrně v americkém státě Illinois zemřeli v pátek večer čtyři zaměstnanci a další dva utrpěli zranění. Při výbuchu unikl do ovzduší jedovatý plyn, takže policie ve městě Illiopolis nařídila asi tisícovce obyvatel opustit své domovy.
Ještě v sobotu večer, 24 hodin po neštěstí, bojovali hasiči s požárem v chemičce vzdálené asi 40 kilometrů východně od Springfieldu. Exploze zničila polovinu až dvě třetiny továrny Formosa Plastics. \"Při výbuchu došlo během výrobního procesu, při němž se slučuje vinylchlorid s vinylacetátem,\" uvedl Neil Williamson, šerif okresu Sangamon.
\"Lidé slyšeli výbuch nebo viděli obrovskou ohnivou kouli až 36 kilometrů daleko,\" potvrdil hasič Steve Rath. Ekologové vyjádřili znepokojení nad možnými následky katastrofy pro životní prostředí v okolí továrny.

Modřany - Cyklisté mohou v Praze využívat další značenou trasu. Vede Modřanskou roklí a vyznavači jízdy na kole se jí zatím dostanou před Libuš. Po cestě se mohou zastavit u sedmi tabulí naučné stezky, kde se dozvědí informace o geologických poměrech v rokli a o místních rostlinách a živočiších. Cyklistická trasa i stezka byla slavnostně otevřena v sobotu u příležitosti oslav Dne Země. Trasa měří podle Hynka Jebavého z organizace Koniklec Českého svazu ochránců přírody asi sedm kilometrů. Navazuje na stezku podél Vltavy. Dále vede ulicí generála Šišky a roklí podél potoka k Libuši. V budoucnu by měla pokračovat přes Kunratice a napojit se na cyklotrasy Praha - Vídeň, řekl Jebavý.

OD KVĚTNA ZLEVNÍ PLYN A ELEKTŘINA
Kvůli poklesu základní sazby daně z přidané hodnoty z 22 na 19 procent zlevní od května zemní plyn a elektřina asi o 2,4 procenta. Řekla to mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová. Rozhodnutí o změně maximálních cen elektřiny pro chráněné zákazníky, mezi něž patří domácnosti, a o změně cen zemního plynu pro konečné odběratele úřad vydá do konce dubna. V závislosti na spotřebě energie mohou domácnosti v měsíčním vyjádření ušetřit až desítky korun. Domácnost se spotřebou plynu pouze na ohřev vody a vaření by mohla za celý rok uspořit zhruba do 150 korun. Ti, kteří používají plyn jen na vaření, ušetří ročně asi 20 korun. Největší výhodu získají ti, kteří plyn využívají na vytápění bytů a rodinných domků. Ti by mohli ušetřit i více než 500 korun ročně.

Stát poskytne 5,2 miliardy na sanaci ekologických škod v takzvané Dolní oblasti. Jde o území společnosti Vítkovice o rozloze 307 hektarů, které se má v budoucnu podle záměrů majitelů stát Technologickým parkem Vítkovic.
AUTOR: Informoval o tom generální ředitel a předseda představenstva Vítkovic Jan Světlík. Původně mělo na očištění území stačit 3,8 miliardy. \"Příjemcem zdrojů na likvidaci ekologické zátěže nebude společnost Vítkovice. Stane se jím firma nebo firmy, které se budou na základě veřejného výběru bezprostředně na sanaci podílet. Vítkovice ponesou spoluzodpovědnost za průběh sanačních prací,\" uvedl Světlík.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů