Pátek, 19. dubna 2024

První dotace půjdou do železnic a kanalizace

První dotace půjdou do železnic a kanalizace
Dobře a včas připravené projekty, sehraný tým lidí. To jsou argumenty, které přispěly k tomu, že první čtyři české žádosti na čerpání peněz z fondů členských zemí Evropské unie už leží na stole evropských komisařů.
Na základě jednání s bruselskými úředníky lze podle předkladatelů očekávat, že dotace na dostavbu kanalizace v Klatovech a Berouně a modernizaci dvou úseků železnic v Olomouckém kraji budou schváleny ještě letos v létě. Podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj Petra Dimuna jde zřejmě o prvenství i v rámci všech přistupujících zemí.
\"Tyto projekty byly připraveny v takové kvalitě a žadatelé jejich projednání věnovali tolik pozornosti, aby celý proces mohl proběhnout bez přílišného zdržování,\" uvedl včera Dimun.
V případě obou měst urychlila proces i skutečnost, že jde o projekty připravené a předložené původně pro čerpání z předvstupního fondu ISPA, nyní doplněné podle podmínek žádosti pro Fond soudržnosti. Ten by měl po dokončení staveb dohromady přispět těmto městům částkou 12,5 miliónu eur.
Pro obě města připravil žádosti pražský Hydroprojekt, který má za sebou už tvorbu ISPA projektů pro řadu dalších měst. A to podle zástupce firmy Aleše Muchy pomohlo žádosti Kladna a Berouna urychlit.
\"Oba žadatelé mají velmi silné, kvalitní a kompaktní pracovní týmy,\" řekl včera Mucha.
Klatovy chtějí nákladem 285 miliónů korun opravit a dostavit kanalizaci na území celého města, vlastní financování zajistí úvěr a především prostředky ze zvláštního fondu, do kterého už radnice třetím rokem střádá. \"Naší výhodou zřejmě bylo, že město je výhradní vlastník této infrastruktury a také výhradní investor,\" vyjádřila se vedoucí městského odboru rozvoje Daniela Pleskotová. Také Beroun žádá o dotace na obnovu a dostavbu kanalizace, celkové náklady dosáhnou jen o málo nižší sumy než v případě Klatov.
Další český rekordman v rychlosti přípravy projektů - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) - připravila dvě žádosti výhradně pro Fond soudržnosti. Unie by v tomto případě měla poskytnout až šest miliard korun na modernizaci tratí Přerov - Olomouc a Červenka - Zábřeh. Obě jsou součástí spojovací větve mezi dvěma hlavními národními koridory. Modernizace, jež má zlepšit parametry, zvýšit rychlost a zatížení, by mohla být v případě schválení peněz zahájena už na začátku příštího roku.
\"Do konce roku vypíšeme veřejnou obchodní soutěž na dodavatele stavby,\" uvedla Anna Nováková z SŽDC Praha. Počítá, že šest miliard by pokrylo polovinu nákladů na rekonstrukci obou tratí. I tady ale podle Novákové pomohla zkušenost, kterou má správa s předchozími projekty pro fond ISPA. \"Čtyřmi projekty, které nyní již běží, nebo byly zahájeny, jsme ale vyčerpali všechny dotační možnosti z tohoto fondu,\" řekla Nováková.

Fond soudržnosti (Kohezní fond)
- vychází z předvstupního fondu ISPA, zaměřeného na větší investice v oblasti dopravy a životního prostředí
-podmínka pro využití Fondu soudržnosti: HDP na hlavu v konkrétní zemi nižší než 90 procent průměru v Evropské unii
-Česko může do roku 2006 z Fondu soudržnosti čerpat až 33 miliard korun
-Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že do roku 2006 bude z Fondu soudržnosti schváleno více než 50 projektů
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů