Čtvrtek, 25. dubna 2024

Divočáci plení lesy, paseky i pole

Divočáci plení lesy, paseky i pole
Z jejich současného přemnožení může hrozit na Zlínsku šíření prasečího moru

Přemnožení divočáci působí mnohatisícové škody lesákům a zemědělcům na Zlínsku. S jejich likvidací si však nevědí rady ani zaměstnanci státních lesů, ani dobrovolní myslivci.
Na dotaz Práva to v úterý řekl ředitel Krajského inspektorátu Lesů ČR ve Zlíně Miloš Valenta. \"Jsme schopni ovlivnit stav divočáků v našich režijních honitbách a v honitbách, které pronajímáme. Ale jsou další honitby na cizích majetcích, kde to ovlivnit nemůžeme a tam je to spíše záležitost státní správy,\" řekl Valenta.
Doplnil, že stáda divočáků škodí lesákům zejména na mladé výsadbě stromů. \"Došlo k případu, kdy přes noc dokázali divočáci na Vršavě vyrýt celou čerstvě vysázenou paseku,\" uvedl příklad Valenta. Divočáci se přitom dovedou velmi rychle přesouvat, během jediné noci třeba až o dvacet a více kilometrů.
Divočáků neubývá ani přes stále intenzívnější lovy myslivců a výskyt divočáků již hrozí takřka ekologickou katastrofou, protože působí škody i na zemědělských plodinách. Za poslední dva roky ulovili myslivci na Zlínsku více než 2000 divokých prasat, nepříznivý vývoj se jim ale zatím zvrátit nepodařilo.

Agresívní všežravci

\"Divočáci se nám stále množí,\" řekl ČTK předseda Okresního mysliveckého spolku Zlín František Libosvár. Divočáci jsou podle něj agresívní všežravci, kteří při vyšších početních stavech doslova decimují populaci ostatní zvěře.
\"Prakticky vše, co hnízdí na zemi, se tak stává jejich vyhledávanou potravou,\" uvedl myslivec s tím, že nejvíce postiženými jsou stavy koroptví či bažantů. \"Škody na porostech začínají být opravdu značné. A nejenom na kukuřici. Divočáci nám způsobují problémy hlavně na loukách, kdy dokážou zničit obrovské plochy takovým způsobem, že zde již do konce roku nic neroste,\" uvedl pro ČTK předseda zemědělského družstva z Fryštáku na Zlínsku Milan Zavrtálek.
Kromě škod v lesích a na porostech mohou divočáci znamenat i nebezpečí rozšíření prasečího moru. \"Prasečí mor je reálná hrozba, která se objevuje, ale zatím se i přes vysoký stav naštěstí neukázal. Je ale nedaleko na Slovensku, u nás v ČR se neobjevil v posledních dvou třech letech,\" varoval Miloš Valenta. Podle lesního správce z Luhačovic Josefa Zezuly by se boj s prasečím morem negativně promítl i do hospodaření lesáků.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů