Úterý, 16. dubna 2024

V terénu by mělo přibývat odborníků Agentury ochrany přírody

V terénu by mělo přibývat odborníků Agentury ochrany přírody
Více odborníků chce vyslat do terénu, tedy do krajů, Agentura ochrany přírody a krajiny. V Pardubicích to dnes při inauguraci nového vedoucího pardubického střediska řekl ředitel agentury Martin Dušek.

Agentura, která je servisní organizací ministerstva životního prostředí, má střediska v devíti krajských městech. Například pardubické středisko pokrývá území dvou regionů, Pardubického a Královéhradeckého. \"Ochranu je třeba dělat v terénu. Jedním ze základních úkolů Agentury je podporovat při tom metodicky i přímo státní správu zejména v regionech. Proto bych rád vytvořil nejprve alespoň detašovaná pracoviště a později plnohodnotná střediska ve všech krajích,\" řekl Dušek.

Novým vedoucím pardubického střediska jmenoval dnes Michala Hoška, který dosud pracoval na pražském ústředí Agentury a podílel se mimo jiné na přípravě podkladů pro potřeby vymezení soustavy Natura 2000 v České republice. \"Natura je odborně vymezena, je zveřejněn seznam a nastává fáze projednávání a vyhlašování. Agentura se musí podílet i na těchto činnostech, závazky, které na sebe vzala na počátku, zůstávají,\" řekl Hošek.

Cílem mezinárodního projektu Natura 2000 je vytvořit souvislou evropskou ekologickou soustavu zvláště chráněných území kvůli ochraně ohrožených druhů ptáků a chráněných druhů živočichů, rostlin a přírodních stanovišť. V České republice bylo již vyhlášeno 41 ptačích území Natura. Do nového ochranného režimu má být do šesti let zahrnuto ještě na 900 evropsky významných stanovišť a lokalit, kde žijí ohrožení živočichové a rostliny.

Představitelé Agentury se shodují v tom, že jejich hlavními partery při ochraně přírody musí být vedle chráněných krajinných oblastí a České inspekce životního prostředí i samosprávy od krajů až po pověřené obce. \"Měli bychom být těmi, kdo je metodicky vede a podporuje při ochraně přírody,\" vysvětlil poslání Agentury Hošek.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR je odbornou institucí státní ochrany přírody zajišťující metodickou, dokumentační, informační, výchovně-vzdělávací, vědeckovýzkumnou a poradenskou činnost v oblasti péče o přírodu a krajinu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů