Pátek, 26. dubna 2024

Na Ústečany se z chemičky snesl kyselý mrak

Na Ústečany se z chemičky snesl kyselý mrak
Ústí nad Labem - Z ústecké Spolchemie včera před 10.00 unikl jedovatý oxid sírový. Krajskou metropoli zahalil obrovský kyselý mrak; lidé chodili s kapesníky přes ústa. Únik vyšetřuje policie a pracovníci České inspekce životního prostředí.
Policii tentokrát už došla trpělivost. Jde totiž o druhý únik nebezpečné chemikálie za poslední dva týdny. Ani včera se však o havárii nedozvěděla podle mluvčí ústecké policie Veroniky Beranové od Spolchemie.
\"Policie se zaměří i na skutečnost, že informaci získala zprostředkovaně až na základě volání občanů na linku 158, ne přímo od vedení Spolchemie. Obdobná situace nastala 21. dubna při úniku chloru,\" řekla Beranová.
Před 10.00 se nejdříve objevil uprostřed chemičky malý bílý oblak. Při plánované sanaci zásobníků se uvolnil oxid sírový, jenž se na vzduchu změnil v nebezpečný aerosol kyseliny sírové. Během několika minut kyselý mrak opustil areál chemičky a mířil na centrum města.
\"Plyn nebyl zdraví škodlivý, pouze obtěžující,\" řekl mluvčí magistrátu Milan Knotek. Naměřené hodnoty uniklého oxidu sírového byly podle zástupců chemičky hluboko pod hygienickou normou pro pracovní prostředí.
\"Můžete tvrdit, že látky jsou neškodné, ty se ale mohou v těle hromadit a teprve se stát škodlivými,\" řekl na narychlo svolané tiskové konferenci náměstek ústeckého primátora Tomáš Jelínek. Nebezpečí lidem nebo životnímu prostředí by také hrozilo, kdyby včera pršelo. Chemické látky by se spojily s vlhkostí a kyselý déšť by mohl zamořit půdu, připojil pracovník Českého hydrometeorologického ústavu.
Havárii podle ředitele společnosti Martina Procházky zřejmě nešlo zabránit.
\"K úniku došlo při plánované sanaci odstaveného zásobníku,\" řekl.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů