Čtvrtek, 25. dubna 2024

Týden pro les a krajinu

Týden pro les a krajinu

Hnutí DUHA ve spolupráci s partnery (Lesy ČR, občanské sdružení Beskydčan, Městské lesy Volary) každoročně pořádá týdenní pracovní pobyty na horách, jejichž cílem je pomoc obnově přirozených lesů v České republice.

Ekologická stabilita a vodohospodářská funkce současných jehličnatých monokultur a holosečí je oproti přirozenému lesu výrazně snížená. Lesní brigády tak mimo jiné pomohou zvýšit schopnost horských lesů zadržovat vodu a odolávat škodlivým vlivům. Lesy, které s ní dokáží lépe hospodařit, mohou účinněji bránit vzniku ničivých povodní.

Co vás čeká

Brigádníky čeká pět dnů práce v lese a alternativních lesních školkách - sázení jedlí, buků a javorů a jejich ochrana před zvěří, péče o sazenice, likvidace následků půdní eroze či budování naučných stezek. Na večery máme připraveny přednášky a besedy týkající se zejména problematiky devastace a ochrany lesa u nás i v zahraničí. Součástí pracovního pobytu je rovněž jeden delší výlet po okolní krajině spojený s odborným výkladem.

Co už mají Týdny pro les za sebou

Nápad pořádat lesní brigády jsme přivezli před šesti lety ze Švýcarska. Od roku 1998 proběhlo v Jeseníkách, Beskydech, Jizerských horách, Krušných horách a na Šumavě už 21 turnusů Týdnů pro les, kterých se zúčastnily čtyři stovky brigádníků. Znamená to asi 12 000 odpracovaných hodin a 160 000 vysázených stromků. Daří se nám rovněž zapojovat nové zájemce do ochrany a obnovy přirozených horských lesů a vést věcnou diskusi s lesníky, což je hlavním smyslem těchto brigád.

Termíny a přihlášky:

Šumava 25. 4.–1. 5. 2004

Šumava 13. 6.–20. 6. 2004

Jeseníky 30. 6. –11. 7. 2004

Beskydy 29. 8.–5. 9. 2004

Jeseníky 5. 9.–12. 9. 2004

Českomoravské mezihoří 5. 9.–12. 9. 2004

Jizerské hory 24. 10.– 31.10. 2004

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů