Pátek, 29. března 2024

Problémy se splněním požadavku EU na čistírny odpadních vod

Problémy se splněním požadavku EU na čistírny odpadních vod
Moderátor (Světlana Zárubová):
Města a obce v Libereckém kraji mají problémy se splněním požadavku EU na čistírny odpadních vod. Podle evropských směrnic musí mít do roku 2010 každá obec s více než dvěma tisíci obyvateli vlastní čističku a kanalizaci. Starostové obcí tvrdí, že na to nemají peníze. Severočeská vodárenská společnost odhaduje, že stavba a modernizace sítí bude v regionu stát přes 9,5 miliardy korun.

Výstavba kanalizace v Libereckém kraji výrazně zaostává za vodovodní sítí. Bez kanalizace se musejí obejít obyvatelé 115 obcí, tedy poloviny v celém kraji. Zatímco vodovod chybí jen ve 12 z nich.

Stanislava Riegrová, Krajská pobočka Českého statistického úřadu, Liberec:
Podíl obyvatel napojených na kanalizaci s koncovou čistírnou odpadních vod je v Libereckém kraji podobně jako ve Středočeském kraji nejnižší v rámci ČR.

V nejbližších letech se proto musí v kraji postavit stovky kilometrů kanalizačních stok a zmodernizovat desítky čistíren odpadních vod. Většina z nich totiž neodpovídá normám EU ani představám našeho ministerstva životního prostředí.

Petr Skokan, ODS, předseda představenstva Severočeské vodárenské společnosti, starosta České Lípy:
Realita je taková, že čistírny, které byly budovány zhruba do roku devadesát, tak nesplňují vlastně dnes už limity, takže ty se budou muset rekonstruovat.

Miroslav Harciník, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti, Teplice v Čechách:
Hlavním problémem tady je odstraňování dusíku a fosforu, který se ve vodě objevuje.

Podle představ unie musí mít vlastní čistírnu odpadních vod každé město a obec s více než dvěma tisíci obyvateli, ne všechna to zatím splňují. Například třítisícová Raspenava na Liberecku nemá ani čističku ani kanalizaci.

Pavel Lžičař, nez., starosta Raspenavy:
Budeme potřebovat přibližně sto miliónů korun, a to je vlastně největší problém, který tady je, že na to nebudeme mít, i kdybychom získali dotaci, že na tom nebudeme mít vlastní podíl.

Obec také neví, z čeho by platila vlastní provoz čistírny a kanalizace. Přesvědčit obyvatele, aby platili stočné za splaškové vody, když mají vlastní septiky, není jednoduché. Starosta se proto obává, že Raspenava požadavkům EU nebude moci vyhovět. Šanci na získání dotace z evropských fondů jsou také malé.

Pavel Lžičař, nez., starosta Raspenavy:
Bohužel tam zatím se to rýsuje tak, že bysme se museli spojit s dalšími obcemi, abychom mohli vůbec tu dotaci využít.

V celých severních Čechách je do kanalizačních stok a nových čistíren potřeba investovat 9,5 miliardy korun. Severočeská vodárenská společnost má přitom k dispozici ani ne 40 % této částky. Zbytek chce získat ze státních a evropských fondů. Už z předchozích zkušeností ale odhaduje, že celou částku nedostane.

Miroslav Harciník, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti, Teplice v Čechách:
Ten reálný odhad je maximálně 3,5 miliardy, což tedy znamená, že nejméně 2-2,5 miliardy je pořád tedy ještě deficit.

Některé obce proto zvažují, že na místo drahých klasických čistíren postaví levnější čistírny kořenové, u kterých jsou náklady na provoz minimální. Odpadní voda se nejprve zachytí v kalových polích a potom stéká postupně do kaskádovitých nádrží, kde se nečistota zachycuje na kořenech nejrůznějších rostlin.

Petr Žák, správce kořenové čistírny odpadních vod, Višňová:
Splnilo to všechna očekávání, vlastně co se od toho vyžadovalo. Ta čistota té vody je úměrná tomu, který na nás klade stát, aby se vlastně nedocházelo k tomu, že vypouštíme značně znečištěný vody do tý řeky.

Kořenové čistírny jsou ale vhodné jen pro menší obce. Ty větší budou muset investovat podle vodárenské společnosti do zděných čistíren. Postavené je musí mít podle představ EU do roku 2010. Podle obcí jde o šibeniční termín.

Marek Pieter, nez., starosta Desné v Jizerských horách:
Termín 2010 předpokládám, že nesestavili přímo odborníci z reálného života, protože jenom samotné majetkové vypořádání v určitých lokalitách, kde mohou vzniknout problémy, se netáhne řádově v měsících, ale může to být jeden až dva roky. Projektová příprava a další záležitosti zaberou další přípravný čas a ten, kdo už nyní nemá stavební povolení a tu přípravu za sebou, tak tyto podmínky pochybuji, že by mohl splnit.

Jaké sankce budou v případě nedodržení termínů modernizace čistíren následovat, starostové nevědí. Obávají se ale vysokých pokut. Severočeská vodárenská společnost proto zvažuje, že zažádá o výjimku, a tím posunutí data splnění podmínek.
Zdroj: Televize ČT1
Autor: Jana Pavlíčková
Moderátor: Světlana Zárubová
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů