zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Geneticky upravené potraviny

10.05.2004
Obecné
Geneticky upravené potraviny
Výsledky svého půlročního průzkumu zaměřeného na prodej geneticky modifikovaných potravin představili ekologové z Greenpeace.


Moderátor (Martin Pouva):

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
Geneticky modifikované potraviny jsou nepřesný výraz. Jedná se o potraviny, které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaných plodin a jsou to takové plodiny, do kterých byl vložen naprosto cizorodý gen, který má za cíl měnit charakter té rostliny a nějakým způsobem tu rostlinu přizpůsobit nějakým zemědělským potřebám. Nemá to tudíž vůbec žádný efekt pro kvalitu pro spotřebitele, ta se tím nikterak nezvýší, naopak to přinese různá rizika, ať už výrazná týkajících se dopadu na životní prostředí a nebo rizika na zdraví, možné vzniky alergií, rezistence na antibiotika a další faktory.

Vy jste dělali nějaký průzkum. O co v tom průzkumu šlo a jaké jsou výsledky?

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
My jsme se po ročním úsilí, kdy jsme se zabývali legislativní prací a vlastně pěstováním plodin na polích, tak jsme se rozhodli přejít na tzv. spotřebitelskou kampaň, protože věříme, že spotřebitel je ten, který rozhodne, zda se plodiny pěstovat budou či nikoliv geneticky modifikované. A abychom vlastně tuto spotřebitelskou kampaň mohli zahájit, tak jsme si udělali průzkum trhu, tj. průzkum politiky výrobců a řetězců ohledně využívání v jejich potravinářské výrobě. Tentýž průzkum se dělá na evropské úrovni, tj. ve všech státech Evropské unie a zároveň ve většině nových členských zemích Evropské unie.

Moderátor (Martin Pouva):
Myslíte si, že u nás je dostatek biopotravin, že pokud člověk skutečně chce se živit těmi biopotravinami, tak je to snadné?

Magdalena Klimovičová, koordinátorka genetické kampaně Greenpeace:
Je to pouhý trend prozatím, který má narůstající tendenci. Zatím se obhospodařuje ekologickým zemědělstvím asi 6 % obdělávatelné půdy a každým rokem toto procento narůstá. Biopotravin v určitém segmentu, tj. obiloviny a podobné suché plody je dostatek a poptávka neustále se zvyšuje. S tím souvisí také to, že i nabídka je čím dál tím širší.

Zdroj: TV Praha
Autor: Lucie Hněvkovská
Moderátor: Martin Pouva

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí