Čtvrtek, 25. dubna 2024

Inspektoři ekologické hříchy městského úřadu neodhalili

Inspektoři ekologické hříchy městského úřadu neodhalili
Nespokojený občan si na kraji stěžoval, že v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi končí separovaný odpad v hromadách netříděného odpadu.

Brandýs - Se separovaným odpadem ze sběrných hnízd v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi město zachází, jak má. Takový je verdikt České inspekce životního prostředípo nedávné kontrole na základě občanské stížnosti.

\"Jeden z brandýských občanů se na nás obrátil s podezřením, že separovaný odpad ze sběrných míst končí v netříděném komunálním odpadu. Viděl prý, jak jsou nádoby nakládány na jedno auto a odváženy,\" vysvětlil důvod kontroly mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Kupka a doplnil, \"protože nemáme sami možnost takové případy prověřovat, předali jsme věc České inspekci životního prostředí, s níž dlouhodobě spolupracujeme.\" \"Inspekce provedla kontrolu dokladů o sběru komunálního odpadu a vytříděných odpadů z domácností, skla, plastů a papíru. Šetření bude pokračovat u smluvních firem, které tyto odpady od města přebírají a zajišťují jejich další využití,\" uvedla referentka odboru životního prostředí a zemědělství radnice Eva Šimuniová. Kontroloři konstatovali, že město má sběr komunálního i tříděného odpadu z domácností zajištěno smluvně se specializovanými firmami a postupuje v souladu se zákonem o odpadech. Kontejnery s plastem a papírem se svážejí jednou týdně, se sklem jednou za měsíc. Plasty se poté dotřiďují na lince čelákovických technických služeb. Na problémy s kvalitou vytříděného odpadu v kontejnerech na plast upozorňují pracovníci radnice dlouhodobě. Ačkoli jsou nádoby na PET lahve zřetelně označené, občané do nich stále vhazují i jiný odpad.

\"Zpracovatelská firma v případě, že kontejner obsahuje větší množství jiných plastů než PET lahví, odpad nedokáže využít a tato směs může skončit na skládce komunálního odpadu,\" upozornila Šimuniová.
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů