Čtvrtek, 28. března 2024

Lze vyhlásit zvláště chráněné území a ochranné pásmo k tomuto území formou nařízení kraje?

Lze vyhlásit zvláště chráněné území a ochranné pásmo k tomuto území formou nařízení kraje?
Podle § 77a odst. 3 písm. d) zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, krajské úřady ve svém správním obvodu, nejde-li o území národního parku nebo chráněné krajinné oblasti nebo jejich ochranného pásma, vyhlašují přírodní rezervace a přírodní památky, jejich ochranná pásma, stanoví jejich bližší ochranné podmínky a zajišťují péči o ně.

Podle mého názoru není výše uvedené ustanovení zákonným zmocněním k vydání nařízení kraje o vyhlášení zvláště chráněného území a ochranného pásma k tomuto území. Nařízení kraje je svojí povahou derivativním (odvozeným) pramenem práva. K jeho vydání musí být kumulativně dána existence tří podmínek stanovených v čl. 79 odst. 3 Ústavy ČR, kterými jsou: zákonný základ, zákonné meze a výslovné zákonné zmocnění.

Posuzované ustanovení neobsahuje formulaci typu: \"vydá nařízení, kterým vyhlásí...\" nebo \"ve svém nařízení vyhlásí...\" či alespoň \"nařídí...\" apod. Jako příklad zákonného zmocnění pro vydání derivativního normativního správního aktu mohu ostatně uvést i odst. 2 cit. ustanovení, podle něhož kraje mohou vydávat nařízení o zřízení přírodního parku a stanovit omezení využití jeho území. Mám za to, že pokud by zákonodárce vyžadoval, aby akty kraje vydávané podle § 77a odst. 3 písm. d) měly podobu právního předpisu kraje, formuloval by toto ustanovení obdobně, jako je tomu u § 77a odst. 2.

Jako podpůrný důvod pro podporu tohoto tvrzení mohu uvést i rozdílné označení subjektů pro vydání daných správních aktů (kraj - krajský úřad). I s tím vědomím, že zákonodárce není vždy důsledný při rozlišování pojmů kraj - krajský úřad, je nutné zdůraznit, že nařízení kraje vydává vždy kraj, nikoliv krajský úřad.

AUTOR: Mgr. Jan Břeň
právník
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů