Čtvrtek, 28. března 2024

Plynové perspektivy

Plynové perspektivy
Linde Technoplyn podporuje vodíkový pohon automobilů a zkapalňování zemního plynu.

Mezi investice ve výši 1,6 mld. korun české dceřiné společnosti německého koncernu Linde letos patří kromě dokončení kyslíkárny ve Vřesové i modernizace výroby oxidu uhličitého v Litvínově a zařízení na plnění vodíku do trajlerů. Ty pak mohou vodík rozvážet do míst spotřeby.

Linde Technoplyn si nemusí půjčovat peníze na investice v bankách. Mateřský koncern se snaží minimalizovat náklady na úvěry, takže v něm funguje systém koncernového financování. Ten využívá i Linde Technoplyn.

Po více než deseti letech spolupráce s mateřskou firmou se čeští pracovníci uplatňují i na koncernových funkcích v zahraničí. V současnosti např. jeden působí v útvaru finančního controllingu v centrále v Mnichově a další tři sídlí sice v Praze, ale pracují na pozicích Senior Lotus Notes Developer pro koncernovou centrálu LOTUSNOTES. Dva mladí pracovníci se již po víceletém působení v mnichovské centrále vrátili doPrahy.

Linde Technoplyn dosáhla loni zisku po zdanění 720 milionů korun, přestože tržby poklesly proti roku 2002 o 1,7 % (činily téměř 4 miliardy). Od roku 1992 investovala skupina Linde, která má v ČR 65% tržní podíl, v ČR téměř 10 miliard Kč. Další možnosti vidí podle ředitele firmy Petra Choulíka v hutnictví v ostravském regionu, kde již působí v Třinci a Vítkovicích. Nové šance se objeví také ve zdravotnictví: \"Předpisy jsou stále přísnější, medicinální plyny se budou muset vyrábět ve specializovaných regionálních provozech, které budou plnit všechny požadavky na hygienu a životní prostředí,\" říká Choulík.

Koncern Linde věří v budoucí využití vodíku, především pro pohon motorových vozidel. K tomu může sloužit i zkapalněný zemní plyn, ten má však ještě širší možnosti. Zásobníky se zkapalněným zemním plynem by mohly sloužit jako energetická rezerva všude, kde hrozí výpadek jiných zdrojů. Mohly by být také prostředkem k plynofikaci obcí, kam není hospodárné budovat plynovod.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů