Čtvrtek, 28. března 2024

Lesníci na Břeclavsku vysadili hektary nového lužního lesa

Lesníci na Břeclavsku vysadili hektary nového lužního lesa
Mikulovsko Ojedinělým projektem v České republice se může pochlubit Pozemkový úřad a Pozemkový fond v Břeclavi spolu s Lesním závodem Židlochovice. Jejich zásluhou je v katastrálním území Brodu nad Dyjí na Mikulovsku nově založeno 75 hektarů lesa. Je to největší souvislá plocha lesa v České republice, která byla v posledních letech nově vysázena.
\" Vyčlenit blok pozemků na zalesnění o výměře 79 hektarů bylo možné jen po provedení komplexních pozemkových úprav. V tomto katastrálním území byl dostatek půdy ve vlastnictví státu. Po dohodě s územním pracovištěm Pozemkového fondu v Břeclavi jsme asi jednu třetinu půdy v jejich správě soustředili a vytvořili podmínky pro výsadbu lesa,\" konstatoval včera při exkurzi v nově založeném lužním lese vedoucí břeclavského pozemkového úřadu Josef Haar. O výsadbu lesa se postaral Lesní závod Židlochovice Lesů České republiky, financoval ji Pozemkový fond. V novém lese bude hospodařit židlochovický lesní závod.
\" Na největší ploše 21 hektarů jsme vysadili dub. Převažuje zde také jasan a topol, menší plochy byly osázena javorem, jilmem, lípou, osikou, vrbou, ořešáky a olší,\" řekl Josef Stejskal, který má v židlochovickém lesním závodě na starosti pěstění a ochranu lesa. Pozemky byly lesnímu závodu předány k zalesnění loni v srpnu. Část z nich před tím využívali zemědělci, 30 hektarů bylo však porostlých rákosím. Proto byla nutná chemická příprava půdy, aby rákos lesníci zlikvidovali. Loni na podzim vysadili asi 25 hektarů lesa, zbytek letos na jaře. Pomohli tak založit nový lužní les při Novomlýnské vodní nádrži. Vodní ploše při budování těchto nádrží muselo kdysi ustoupit 1340 hektarů původního lužního lesa. Přáním lesníků je po dokončení dalších pozemkových úprav na Mikulovsku v zalesňování části státní půdy pokračovat.
Lesníci se podíleli také na výsadbě nových biokoridorů v katastru Nového Přerova na Mikulovsku. \" Jednotvárná rovinatá krajina na jihovýchod od Mikulova byla ohrožována větrnou erozí. Nově vysázené větrolamy budou plnit jednak funkci biokoridorů a také budou chránit krajinu proti větrné erozi,\" vysvětlil hostům na exkurzi v Novém Přerově vedoucí břeclavského pozemkového úřadu Josef Haar. Na výsadbu biokoridorů získal Pozemkový úřad Břeclav loni finance z fondu Sapard.
Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů