Pátek, 19. dubna 2024

Genetické plodiny jsou šancí pro chudé

Genetické plodiny jsou šancí pro chudé
ŘÍM - Potravinová agentura OSN se včera jednoznačně vyslovila ve prospěch dalšího rozvoje geneticky upravených organismů (GMO) v zemědělství. Těžit z toho by však měl mnohem více než dosud rozvojový svět, pro který jsou biotechnologie velkým příslibem, uvedla Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO).
Biotechnologicky vyvinuté plodiny již finančně pomáhají farmářům, vykazují některé prospěšné ekologické charakteristiky a zdraví nejsou nijak škodlivé, konstatovala souhrnná zpráva FAO. \"Biotechnologie jsou velkým příslibem pro zemědělství rozvojových zemí, dosud však z nich měli prospěch jen farmáři v několika málo zemích této kategorie,\" uvedla FAO.
OSN nijak neakcentuje obavy, rozšířené hlavně v Evropské unii, podle nichž GMO ohrožují zdraví a narušují životní prostředí. Organizace FAO naopak za hlavní problém označuje to, že agrární biotechnologie se nešíří tak rychle k chudým farmářům světa a že se zaměřuje na plodiny, na nichž se dá hodně vydělat.
Biotechnologie může přispět k nasycení dvou miliard lidí, o něž se světová populace rozroste během 30 let. Kvůli dosud malému zájmu odvětví o chudé a úzkému zaměření na výnosné plodiny se však zatím větší pokrok neodehrává, napsala FAO.
Zpráva FAO zřejmě posune debatu o celé problematice. Jejich obhájci uvádějí, že plodiny s vloženými geny, které vzdorují škůdcům nebo herbicidům, nebo jsou obohaceny o vitaminy, přinášejí prospěch farmářům, spotřebitelům a jsou novou nadějí pro chudé a hladovějící. Kritici mluví o dosud neznámých rizicích pro zdraví a životní prostředí. Ekologičtí aktivisté vedou kampaně proti GMO a firmám, které je vyvíjejí a prodávají.
Zpráva zřejmě narazí na odpor organizací, jako je Greenpeace, která vede kampaň proti biotechnologiím a nadále tvrdí, že nové plodiny jsou rizikové pro zdraví a životní prostředí.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů