Sobota, 20. dubna 2024

Zemědělci: Bionafta i biolíh jsou klíčové

Zemědělci: Bionafta i biolíh jsou klíčové
Zužitkovat zemědělskou produkci také pro nepotravinářskou výrobu, zejména jako zdroj energie, považují rolníci za nezbytné pro svoji další perspektivu.
\"Zajistí nám to větší odbyt a stabilitu podnikání,\" potvrzuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.
Rolníkům se nabízejí především dvě hlavní možnosti zužitkování produkce - řepky pro bionaftu a obilí pro biolíh. Znamenají pro ně šanci obhospodařovat několik stovek tisíc hektarů orné půdy, pro niž by jinak obtížně hledali využití.
Záměry přitom vycházejí z nařízení Evropské komise, která svým členům nařizuje postupně zvyšovat podíl paliv z obnovitelných zdrojů. V roce 2020 by měl dosáhnout pětiny, už v roce 2006 aspoň pěti procent.

MEZITITULEK: Hledá se vhodný systém pro bionaftu
Do konce dubna už tuzemští rolníci odbyt pro nepotravinářské využití řepky měli. Systém výroby bionafty spočíval v tom, že dostávali dotaci, pokud pěstovali řepku pro bionaftu. Prodali ji pak levněji zpracovatelům, kteří z ní vyrobili řepkový metylester. Smícháním zhruba třetiny metylesteru s normální naftou vznikla bionafta. Cenově mohla konkurovat motorové naftě právě díky dotaci.
Tento způsob dotování ovšem Evropská unie nepovoluje. Vláda proto prohlásila, že zahájí plošné přimíchávání menšího podílu metylesteru do veškeré nafty. Na tento systém však od 1. května nestihla přejít, a tak zatím hledá přechodné řešení.
\"Požádali jsme Brusel, aby nám na rok určitou možnost dotací povolil,\" říká Petr Jevič, předseda Sdružení pro výrobu bionafty. Podle něj přitom nebylo správné zatracovat bývalý systém.
\"Neměli jsme hned tvrdit, že přejdeme z bionafty na plošné přidávání metylesteru, když na to nejsme vůbec připraveni. Třeba v Německu takové skoky nedělali. Postupně tam začínají s plošným mísením, ale kromě toho mají i klasickou bionaftu nebo normální motorovou naftu. Vše se mohlo s Bruselem vyjednat předem,\" říká.

MEZITITULEK: Obilí zdaleka nemusí být nejlepší surovinou
Jen ztuha se zatím rozbíhá také druhý pilíř výroby alternativních paliv - produkce biolihu z obilí. Už loni v říjnu přitom program s velkou pompou představili ministr zemědělství Jaroslav Palas spolu se šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem. Ten jako šéf rozpočtového výboru sněmovny také vypočítal, že státní kasa přitom navíc získá ročně dvě miliardy korun, hlavně díky novým pracovním místům.
Ale dosud v zemi nejsou ani výrobní kapacity, které by biolíh ze zhruba miliónu tun obilí ročně měly začít vyrábět.
\"Záměr je velmi dobrý, pro zemědělce klíčový. Bezvýhradně jej podporujeme, ale zatím naráží na potíže. Občanské iniciativy zamítají v řadě lokalit výstavbu nových lihovarů kvůli ekologii. Nejsou na něj připraveny rafinérie a benzín s příměsí biolihu nelze dlouhodobě skladovat,\" upozorňuje poradce Ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Hanzlíček.
Ministerstvo zemědělství pravidla pro výrobu bioetanolu nebo bionafty nemá. \"Připravujeme je zároveň tak, aby se biopaliva, dodávaná na domácí trh, vyráběla jen z tuzemských surovin. Všechno budeme současně konzultovat s Evropskou komisí,\" říká Hugo Roldan z tiskového odboru úřadu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů