Úterý, 16. dubna 2024

Na péči o krajinu přispěje zemědělcům Evropská unie

Na péči o krajinu přispěje zemědělcům Evropská unie
České Budějovice - Podpory na rozvoj mimoprodukčních funkcí zemědělství, spočívajících v ochraně složek životního prostředí, nabízí EU skrze agroenvironmentální opatření. Ta jsou součástí programového dokumentu Horizontální plán rozvoje venkova. \"Žádost o zařazení do agroenvironmentálních opatření pro pětileté období letos výjimečně společně s žádostí o poskytnutí dotace musí žadatel podat na místně příslušné zemědělské agentuře - pozemkovém úřadu nejpozději do pondělí 31. května. O uvedené dotace mohou žádat fyzické a právnické osoby obhospodařující půdu vedenou v evidenci. Cílem je motivovat potenciální žadatele k extenzivnímu, ekologickému agropodnikání, k péči o krajinu. Vzhledem k přírodním podmínkám a hodnotám Jihočeského kraje jsou jednotlivá podopatření a tituly AEO velmi vhodným zdrojem finanční podpory právě pro zdejší zemědělce,\" řekla včera ředitelka Regionální agrární komory Hana Hricová.
S podmínkami určujícími nárok na zmíněné dotace se mohou zájemci seznámit prostřednictvím semináře na téma Agroenvironmentální opatření. Vzdělávací akci pořádá Okresní agrární komora České Budějovice v pátek 21. května od 9 h v Domě techniky v Českých Budějovicích, Plzeňská 2/1.
V rámci školení se účastníci dozvědí nejenom jak žádat finanční podporu například na zatravňování orné půdy, ekologické zemědělství, péči o travní porosty či krajinu. Získají též návod na tvorbu projektů, které mají šanci na finanční pomoc.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů