Pátek, 29. března 2024

Úředníci využívají recyklovaný papír často jen na toaletách

Úředníci využívají recyklovaný papír často jen na toaletách
Českobudějovicko - Sdružení ARNIKA prosazuje v rámci své kampaně \"Šetrné papírování\" širší použití recyklovaného papíru v kancelářích úřadů, škol a firem. Zasazuje se i o podporu recyklace této suroviny vůbec. K její výzvě se přihlásil i krajský úřad. Učinil tak přesto, že po přijetí zákona o DPH nejsou výrobky z recyklovaného papíru nikterak cenově zvýhodněné a v některých případech jsou dokonce dražší. Až doposud úřad nakupoval takřka veškeré kancelářské výrobky, tedy diáře, obálky, bloky, sešity, šanony a hygienické potřeby, z recyklovaného papíru. Výjimku však tvoří kancelářský papír, jehož ročně spotřebuje až 3 miliony kusů formátu A4. \"Rádi bychom využívali i tento sortiment z recyklovaného papíru, ale při jeho odzkoušení se nám zvýšily náklady na údržbu a opravy kopírek a tiskáren. Bohužel, dosud se nám nepodařilo dopátrat výrobce kancelářského papíru, jehož produkt z recyklovaného papíru by splňoval potřebné parametry pro reprodukční techniku. Ekologické iniciativy, které se již před delším časem zajímaly, zda náš úřad upřednostňuje ekologicky šetrné výrobky, nám sice přislíbily pomoc, ale zatím jsme se jí nedočkali,\" řekl Jiří Fidler, vedoucí odboru hospodářské správy Krajského úřadu Jihočeského kraje.
Recyklovaný papír pro kancelářské potřeby zatím nepoužívá českobudějovický magistrát. Bedlivě však sleduje situaci s tímto produktem na trhu. \"Zjišťujeme finanční dostupnost, takže víme, že například bělený recyklovaný papír je zatím relativně drahý,\" uvedla tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.
Podobně je na tom i městský úřad v Hluboké nad Vltavou. Starosta Tomáš Jirsa včera potvrdil, že úředníci používají recyklovaný papír v současné době prozatím jen na toaletách.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů