Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Liberec - Zařízení na čištění kalů z čističek odpadních vod navštívila ve švýcarském Bernu a Basileji delegace z Libereckého kraje.
\"Jsem rád, že jsme mohli vidět zařízení na tak vysoké úrovni. Švýcarsko je lídrem v oblasti čištění kalů i v oblasti odpadového hospodářství. I Liberecký kraj se bude v blízké budoucnosti snažit řešit kaly z odpadních vod,\"
řekl krajský radní pro životní prostředí Radim Zika s tím, že v této oblasti mají švýcarské kantony, které jsou rovnocenné českým krajům, silné pravomoci.

PLZEŇ - Dvě stě tisíc korun uvolní krajské hejtmanství ze svého rozpočtu pro letošní rok na další podporu ekologické dopravy v Národním parku Šumava. Na svém úterním zasedání o tom rozhodli krajští radní.
\"Správa Národního parku bude v letní sezóně už devátým rokem zajišťovat dopravu autobusy s ekologickým palivem. Jde o velice přínosný projekt z hlediska ochrany životního prostředí i z hlediska návštěvníků, kteří tento druh dopravy hojně využívají a jsou s ním spokojeni,\" uvedla ve středu Právu mluvčí kraje Alena Šatrová.
Plzeňské hejtmanství přidalo už v roce 2002 na ekologickou dopravu 150 tisíc korun, loni přispělo částkou 100 tisíc.

Rakovník - Jedinečnou příležitost uskutečnit své záměry, aniž by je stály jedinou korunu, mají nyní v Rakovníku ekologické nevládní neziskové organizace. Město Rakovník jim na základě přijatého Akčního plánu enviromentálního vzdělávání, výchovy a osvěty nabídlo možnost dofinancovat jejich projekty podpořené z různých dotačních zdrojů až do výše sto procent předpokládaných nákladů. Radnice o této možnosti informovala například rakovnický Okrašlovací spolek, Muzejní spolek nebo Střední zemědělskou školu. \"Míč je nyní na jejich straně,\" řekla vstříc nevládním neziskovým organizacím Alena Škoudlínová, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu. \"Nyní nastala ideální situace a záleží pouze na nich, jak ji využijí. Možností mají mnoho,\" dodala.

Rusko pravděpodobně odmítne kjótský protokol. Pokud prezident Vladimir Putin poslechne své poradce na podnebí. Ti mu totiž doporučili nepřistupovat na jeho podmínky. Účastníci semináře organizovaného ruskou Akademií věd také uvedli, že protokol je vůči Rusku diskriminační a poškodí jeho ekonomický růst. Mezinárodní ekologická smlouva o snižování emisí skleníkových plynů, kterou podporuje Evropa, je podle ruských vědců postavena na nedostatku vědeckých podkladů. Rusko už několikrát prohlásilo, že smlouvu podepíše, ale vzápětí oznámilo, že se tak nestane. Někteří experti tvrdí, že Kreml čeká na výsledek podzimních prezidentských voleb ve Spojených státech.

Krušnohoří - Komise pro životní prostředí Euroregionu Krušnohoří jednala v německém Schlettau. Hlavním bodem jednání byla chráněná území a program Evropské unie Natura 2000, včetně ptačích zón.
\"Odborníci z Německa informovali českou stranu o tom, jak zaváděli tyto programy do praxe. Museli přitom řešit mnoho problémů a konfliktů, což je dobrá zkušenost pro nás. Detlef Tolke ze Státního úřadu pro životní prostředí v Chemnitz, který celou problematiku uváděl, proto zavítá i do Chomutova na další jednání,\" řekl včera František Bína, jednatel české části Euroregionu Krušnohoří. K rozvoji turistiky podle něj velmi přispělo i zřízení Přírodního parku Erzgebirge/Vogtland, který by se měl rozšířit i za hranice do českého Krušnohoří.
Předseda české části komise, chomutovský zastupitel Jiří Roth, pak všechny informoval o plánech a realizaci přírodních parků a jejich předpokládaném propojení s německou stranou.
\"Na příštím jednání v Mostě bude společná komise probírat problematiku odpadového hospodářství z pohledu samosprávy. Společným úkolem je už nyní rozšířit do podzimu působení Ekologického centra pro Krušnohoří na saské straně,\" uzavřel Bína.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů