Pátek, 19. dubna 2024

Řeky mají být do roka vyčištěny

Řeky mají být do roka vyčištěny
Nejvíce peněz půjde na poničené koryto Klabavy v Rokycanech, práce na Radbuze v Plzni pokračují

Poslední zbytky povodňových škod by měly z řek Plzeňského kraje zmizet během příštího roku. Většina prací ale proběhne ještě letos.

\"Úpravy se dotknou prakticky každého jen trochu většího toku, v plánu máme projekty za víc než čtvrt miliardy korun,\" řekl náměstek ředitele plzeňské pobočky Povodí Vltavy Michal Řežábek.

Akce roku

Největší akce letošního roku - oprava povodní rozervaného řečiště Klabavy v Rokycanech - je už v plném proudu. \"Koryto bylo podemleté, kamenné obložení částečně vzala voda,\" připomněl vedoucí inženýrských činností plzeňského Povodí Vltavy Milan Sterly.
Rekonstrukce 660 metrů dlouhého úseku od silničního mostu v Rokycanech až k železničnímu viaduktu bude stát téměř třicet miliónů korun. \"Chceme být hotovi do konce srpna,\" podotkl Sterly.
Zahájení prací uvítal rokycanský starosta Jan Baloun (ODS): \"Zničené koryto bylo asi nejviditelnějším pozůstatkem povodní ve městě.\"
Starosta doufá, že se postupně podaří dát do pořádku i další část řeky, a to od soutoku Klabavy s Boreckým potokem u zdejšího fotbalového stadiónu až ke klabavské přehradě. \"Spolu s Povodím jsme si nechali za tři sta tisíc korun připravit projekt. Na rozdíl od horního úseku by měly být úpravy více šetrné a ekologičtější. Například dno by se nemělo obkládat kameny,\" uvedl Baloun. Cena i způsob financování podle něj zatím nejsou jasné. \"Chceme v této záležitosti oslovit kraj,\" doplnil.

Zase velevrub

Ve středu 19. května Povodí převzalo vybagrované koryto Radbuzy v centru Plzně, které přišlo na 1,1 miliónu korun. Tím ale práce v krajské metropoli nekončí. \"Toto úterý jsme měli výběrové řízení na odstranění nánosů a vyčištění břehů dalšího úseku Radbuzy, od jezu u Mrakodrapu až po hráz přehrady v Českém údolí,\" upozornil Řežábek.
Biologický průzkum však v této lokalitě odhalil lastury chráněného velevruba malířského, investor tedy bude muset žádat o výjimku ministerstvo životního prostředí. Na této řece už podruhé. Vzácné škeble již pozdržely i uvedené úpravy v centru města.
\"V Plzni chceme ještě opravit dva jezy: u kalikovského mlýna a v Liticích. Náklady by neměly přesáhnout dohromady šest set tisíc, začne se snad o prázdninách,\" odhadl Řežábek.

Raci vyhráli

Stejný časový odhad platí i pro likvidaci nánosů a údržbu břehů na více než dvaceti kilometrech Berounky pod Plzní. V plánu jsou úseky z Dolan do Nadryb, z Nynic do Čivic a od obce Bohy k Hlincům, celková cena činí 4,4 miliónu korun.
\"Výčet úprav na dalších tocích je široký. Úhlava ve Šťáhlavech, Radbuza ve Stankově, Úslava, Drnový potok,\" vyjmenoval alespoň některé Řežábek. Potřebné peníze by podle něj měla poskytnout přes ministerstvo zemědělství Evropská investiční banka. \"Pokud se něco nepodaří udělat, tak to bude spíše z důvodů ochrany životního prostředí,\" dodal.
Jedním z příkladů je třeba odpískaná oprava říčních stupňů na Bradavě u Spáleného Poříčí. \"Ministerstvo životního prostředí nám ji zamítlo kvůli výskytu raků,\" uzavřel Sterly.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů