Čtvrtek, 28. března 2024

Společnost ČEZ v loňském roce snížila emise na historické minimum

Společnost ČEZ v loňském roce snížila emise na historické minimum
Na ekologii už ČEZ vynaložil celkem 50 miliard korun

V roce 2003 snížil ČEZ na rekordní historické minimum emise oxidu siřičitého, které oproti roku 1992 poklesly o plných 93 procent. Emise oxidu siřičitého z elektráren ČEZ klesly meziročně o 4406 tun na 58 346 tun. Emise popílku z elektráren ČEZ klesly oproti roku 1992 o plných 95 procent - meziročně o 256 tun na 2732 tun. Emisí oxidu dusíku NOx bylo ve srovnání s rokem 1992 méně o 52 procent, když oproti předchozímu roku se snížily o 729 tun na 61 748 tun.
Všechny výrobní zdroje společnosti ČEZ jsou provozovány s maximálními ohledy na životní prostředí. Od roku 1992, kdy byla společnost ČEZ založena, snižuje postupně emise hlavních znečišťujících látek. Tím přispívá k soustavnému celkovému zlepšování kvality ovzduší v České republice a k plnění mezinárodních závazků ČR v ochraně ovzduší.
V letech 1992 - 1998 investoval ČEZ celkem 45 miliard Kč do rozsáhlého programu odsíření tepelných elektráren. Od konce roku 1998 jsou všechny tepelné elektrárny ČEZ vybaveny zařízeními na snižování emisí látek znečišťujících ovzduší. Významné environmentální investice pokračovaly i v následujících letech, kdy byly zaměřeny na projekt využití alternativních paliv a zavádění systému řízení ochrany životního prostředí EMS. Mezinárodní certifikát EMS - systém řízení ochrany životního prostředí, který prokazuje shodu vnitřních procesů s požadavky mezinárodní normy ISO 14001, vlastní v současnosti všechny plně provozované elektrárny ČEZ. Celkem od svého vzniku vynaložil ČEZ na ekologické programy přibližně 50 miliard korun, což je nejvíce ze všech podniků v ČR. Díky těmto investicím jsou tepelné elektrárny ČEZ kompletně odsířeny a splňují - stejně jako zdroje vodní a jaderné - nejpřísnější standardy v rámci EU.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů