Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podbořany, Krásný Dvůr - Odmítavé stanovisko vyřkli představitelé města Podbořan v souvislosti se záměrem ministerstva životního prostředí ochránit ložiska kaolinu. Jedná se o území o rozloze 2,9 km ,jež zasahuje do katastrálního území Kaštic.
Pojem chráněné ale neznamená, že by se na něj nesmělo nikdy sáhnout, nýbrž naopak. Vyhlášením ochrany by si ministerstvo zajistilo možnost zahájit tam těžbu. \"Pokud bychom ale chtěli někdy v budoucnu rozvíjet Kaštice o bytovou výstavbu, stavět silnici a podobně, znamenalo by ložisko pro naše záměry komplikace,\" uvedl Ing. Roman Hodek, vedoucí odboru investic podbořanské radnice.
Ministerstvo má zájem vyhlásit ochranu i nad dalšími lokalitami na Podbořansku. Obecní úřad v Krásném Dvoře například nemá nic proti jeho plánům, protože nad ložisky nemá žádné zájmové území. \"Do obce nezasahuje, a tak jsme souhlasili,\" uvedl starosta Jindřich Zedník.
Třetí ložisko leží na území mezi Dětaní a Nepomyšlí. Tam se údajně neočekávají žádné zvláštní komplikace, protože je ze tří čtvrtin pod lesem.

Plzeň - Dvěma sty tisíci korunami přispěje letos kraj na ekologickou dopravu na Šumavě. O dotaci požádal podle tiskové mluvčí kraje Aleny Šatrové ředitel Správy Národního parku Šumava Alois Pavlíčko.
\"Už devátým rokem bude správa parku zajišťovat v letní sezoně dopravu po Šumavě autobusy s ekologickým palivem, což je přínosné jak pro ochranu životního prostředí, tak pro samotné návštěvníky parku. Ti tento druh dopravy hojně využívají a jsou s ním spokojeni,\" řekla Šatrová. Kraj už podle ní přispíval na ekologickou dopravu na Šumavě v minulých letech. Loni 100 tisíci a předloni 150 tisíci korunami.

Vláda projedná ve středu:
25. Návrh na obeslání třetího zasedání smluvních stran Úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států (Cavtat, Chorvatsko, 1. - 4. června 2004)
č. j. 671/04 - materiál připojen
Předkládají ministr životního prostředí a místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí

Pratele, na strankach Spolecnosti pro ochranu motylu (www.lepidoptera.cz) bylo vyhlaseno zajimave sledovani dennich motylu na uzemi cele CR, mapovatele maji zajem i o jen nahodna data z pozorovani ucinenych jen tak mimochodem pri jine cinnosti a spokoji se jen s tim, ze kazdy kazdy mapovatel hlasi jen ty druhy, ktere zna.
Shrnuto: jedna se o perfektni napln cinnosti pro kohokoliv (detske spolky, turisty, krouzky, rodiny... a dalsi), kdo se pohybuji v prirode a chteji pro ni neco uzitecneho delat. Vyhlaseni takoveto akce v celostatnim meritku povede jednoznacne nejen k sesbirani dat, ale i k zvyseni zajmu o konkretni skupinu zivocichu.

GENETICKÉ POTRAVINY SE MOHOU DOVÁŽET
Evropská unie ukončila kontroverzní zákaz dovozu geneticky upravených potravin, evropská komise současně poprvé po pěti letech povolila dovoz biotechnologické kukuřice. EK povolila švýcarské agrochemické firmě Syngenta prodávat geneticky upravenou kukuřici, známou pod jménem Bt-11, v supermarketech ve všech 25 členských zemích. Uvolnění dovozu kukuřice se vztahuje na dovoz kukuřice v plechovkách, tedy kukuřice určené k přímé spotřebě. Komisaři David Byrne a Pavel Telička, odpovědní za zdraví a za ochranu spotřebitelů, vyložili, že pro evropské spotřebitele znamená toto rozhodnutí dodatečnou možnost volby mezi normálními a geneticky upravenými potravinami. Legislativa, jež vstoupila v platnost v posledních letech, umožňuje přesně poznat, které výrobky tyto plodiny obsahují. /www.ihned.cz/

VLÁDA POVĚŘÍ PRÁVNÍKY, ABY ŘEKLI, ZDA MŮŽE O LABI ROZHODNOUT
Kabinet Vladimíra Špidly opět odložil rozhodnutí ve sporu ministerstev dopravy a životního prostředí o výstavbu dvou jezů na dolním Labi. Tentokrát na měsíc, aby byla vyhotovena právní analýza, zda vůbec může ve sporu vláda rozhodnout. Zřejmě budou osloveni nezávislí právníci. My tvrdíme, že musí platit dřívější zamítavá stanoviska našeho úřadu, sdělila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Vláda kvůli posouzení veřejného zájmu na projektu za víc než šest miliardy korun sestavila speciální komisi náměstků ministrů. Už před měsícem měla na stůl dostat komisí připravené podklady, ministerstva se však vzájemně napadala z překrucování faktů obsažených v dokumentu. /www.ihned.cz/

VLASTNÍCI LESŮ MĚLI LONI NIŽŠÍ ZISK
Vlastníci lesů měli loni podle odhadů v průměru nižší hrubý zisk než v předchozím roce. Bez příspěvků na hospodaření v lesích vydělali před zdaněním z hektaru 213 korun proti 277 korunám v roce 2002. Pohoršily si hlavně státní, ale i obecní lesy. Naopak soukromé lesy zisk podstatně zvedly, vyplývá z předběžných údajů ministerstva zemědělství. Za meziročním zhoršením ekonomické situace lesního hospodářství bylo hlavně snížení výnosů z prodeje dřeva. Jeho přebytek na trhu totiž způsobil nízké ceny. Naproti tomu vstupy zdražovaly. Hospodáři tento vývoj částečně kompenzovali úsporami nákladů a zvýšením produktivity práce, uvedlo ministerstvo.

EK NEHODLÁ DOPUSTIT ODLOŽENÍ OBCHODOVÁNÍ S EMISEMI
Evropská komise se rozhodla spustit řízení za nedodržení práva proti šesti členským zemím, které včas nedodaly národní alokační plány pro emise kysličníku uhličitého. Plány jsou základem pro evropský systém obchodování s nadbytečnými povolenkami pro emise. Unie bude připravena spustit obchodování s emisemi počátkem příštího roku. I kdyby k 1. lednu byla připravena jen jedna jediná země, unie nepřistoupí na odklady. Obchod s emisemi má pomoci snížit emise škodlivých skleníkových plynů, odpovědných za klimatické změny planety. Patnáctka měla předat dokumenty do konce března, desítka nováčků k 1. květnu. Termín splnil jen tucet z pětadvaceti zemí; devět starých členů, včetně Německa a Británie, na něž připadá lví podíl na znečišťování, a Lotyšsko, Slovensko a Slovinsko. /www.ihned.cz/

Evropská komise do současné doby obdržela jen 12 národních alokačních plánů pro emise skleníkových plynů ze všech členských států EU. Termín pro jejich dodání však vypršel u starých členských států již 31. března 2004 a u nových členských států 1. května 2004.

Evropské ekologické asociace Friends of Europe, Greenpeace a European Environmental Bureau zahájili další kampaň za prosazení nové chemické legislativy známé pod zkratkou REACH. Kampaň je určená kandidátům do Evropského parlamentu z celé EU. Z webové stránky www.chemicalreaction.org , která podává základní informace o REACH mohou jednotlivci posílat emaily kandidátům do Evropského parlamentu s prosbou o jasné zaujetí stanoviska k této legislativě.

Vláda rozhodla o vypracování nezávislé právní analýzy, zda a případně jakým způsobem kabinet vůbec může ve věci jezů na dolním Labi rozhodovat. Jsou zde totiž platná pravomocná rozhodnutí, která pro stavbu neudělují výjimku podle zákona 114/92 Sb., o ochraně přírody a krajiny. Kabinet se tedy včera vůbec nezabýval věcnou podstatou sporu.
Takzvaná varianta by-passů, není projektem, se kterým by přišlo Ministerstvo životního prostředí. Je to námět, který jeho autor v minulém měsíci rozeslal na MŽP, MDS a některým poslancům. To, nakolik je realistický, jak ovlivní životní prostředí a jak je finančně náročný, by muselo stanovit teprve hlubší posouzení, takzvaná studie proveditelnosti. O tom ale, stejně jako o dalších podrobných věcných aspektech stavby jezů (ekonomických či ekologických), však kabinet včera vůbec nejednal.

Evropská komise do současné doby obdržela jen 12 národních alokačních plánů pro emise skleníkových plynů ze všech členských států EU. Termín pro jejich dodání však vypršel u starých členských států již 31. března 2004 a u nových členských států 1. května 2004.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů