Pátek, 29. března 2024

Hluk z letadel zavinil podle studie předloni smrt 200 Belgičanů

Hluk z letadel zavinil podle studie předloni smrt 200 Belgičanů

Hluk z nočních letů byl v roce 2002 příčinou smrti více než dvou stovek Belgičanů bydlících v okolí bruselského letiště Zaventem. Vyplynulo to ze studie odborníků z univerzity v Gentu, o které dnes informuje list La Derniere Heure.

Počet lidí, kterým noční přelety způsobily zdravotní problémy, experti odhadují na 9700. Z toho přibližně 2644 obyvatel se dalo na pití, 758 trpí srdečními potížemi, 580 onemocnělo cukrovkou a 5492 má deprese. Autoři studie tvrdí, že kdyby byly noční lety lépe rozptýleny, snížil by se počet úmrtí, jež zavinily, až o 20 procent, tedy na 160 ročně.

\"Letadla nad námi létají už od roku 1989,\" postěžoval si deníku Dolph Cauwelier, jehož dům stojí jen několik kilometrů od přistávací dráhy číslo 20. \"Má žena spí již dlouho raději ve sklepě. Řídí se tím, jak vane vítr. Když fouká naším směrem, jde si ustlat do sklepa,\" řekl Cauwelier. Protihluková izolace domu přišla rodinu na 15.000 eur (asi 475.000 korun).

Celkové finanční náklady na protihlukovou izolaci domů obyvatel okolí letiště se podle studie předloni vyšplhaly až na 15 milionů eur (asi 475 milionů korun).

Belgie se s přílišnou hustotou letecké dopravy, která v zemi vyvolává řadu řadu polemik, potýká již několik let. Zaventem má navíc nevýhodnou polohu, neboť leží východně od Bruselu, přičemž většina letadel přilétá a létá na západ.

Zatím zde platí kvůli značnému obtěžování obyvatelstva hlukem omezení nočních letů na nejvýše 25.000 ročně. Vláda však v lednu povolila velké letecké zásilkové společnosti DHL zřídit svou evropskou centrálu v Belgii. Místní se proto obávají, že pokud by DHL využívala Zaventem, mohla by vláda toto omezení zrušit. O tom, na jaké letiště bude DHL létat, by měli ministři rozhodnout do září.

Velké protesty obyvatel vyvolalo v dubnu také rozhodnutí vlády umožnit letecké společnosti Ryanair využívat letiště v Charleroi až do 23 hodin.

Zdroj: MedNews

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů