Pátek, 19. dubna 2024

Nový život starých počítačů

Nový život starých počítačů
Z vyřazené elektroniky získávají Pražské služby stovky tun použitelných surovin ročně.

Středisko recyklace elektroniky Pražských služeb je v provozu přesně jeden rok a za tuto dobu zde odborně rozebrali 40 tisíc kusů vysloužilých počítačů a televizorů. Na dvou unikátních linkách, které přišly na 30 milionů korun, se přístroje ekologicky demontují a třídí až na jednotlivé součástky a druhotné suroviny. Ty pak firma prodává dalším zpracovatelům.

\"Použitelné je prakticky vše, především ale sklo, kterého jsme prodali už 440 tun domácím i německým výrobcům počítačových monitorů a televizních obrazovek. Kabelové svazky od nás berou hutě, které z nich získávají měď. Zájem je i o železo, kterého jsme vytřídili 84 tun,\" vypočítává obchodní zástupce Pražských služeb Eduard Mertl.

Plasty z počítačů a dřevo ze starších typů televizorů firma odváží do malešické spalovny, kde slouží k výrobě tepla.

Podle Mertla zpracovaly Pražské služby v loňském roce 500 tun elektroniky, letos hodlají objem zdvojnásobit. Na zařízení, které Pražským službám na míru vyrobily různé české firmy, lze odborně demontovat a vytřídit prakticky veškerý elektrošrot. V současné době tu recyklují policejní vysílačky a chystají se i na telefony. Polovina z dvaceti pracovníků recyklačního pracoviště jsou tělesně postižení, z nichž dva jsou vozíčkáři. Tržby za prodej druhotných surovin z elektrošrotu se v Pražských službách postupně vyšplhaly na 400 tisíc korun měsíčně. K soběstačnosti však potřebují, aby vzrostly na 600 tisíc korun za měsíc.

AUTOR: ALICE OLBRICHOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů