Sobota, 20. dubna 2024

Ekopohřebnictví má zelenou

Ekopohřebnictví má zelenou
Švédská bioložka vynalezla nový způsob pohřbívání využívající velmi nízkých teplot, který údajně nemá negativní vliv na životní prostředí jako tradiční způsoby pohřbívání. Lidské tělo se při něm mění v organický kompost, napsala agentura AFP..
\"V přírodě těla zemřelých roztrhají zvířata a člověk se tak obrací v prach,\" říká Susanne Wiighová-Mäsaková, šéfka pohřební služby Promessa Organic AB z ostrova Lyr u jihozápadního pobřeží Švédska. K takovému způsobu likvidace lidských ostatků se nelze vrátit, ale podle Wiighové-Mäsakové existuje způsob, jak vrátit člověka do potravinového řetězce a přitom neporušit zákony moderní etiky.
Její kryotechnická metoda spočívá v tom, že je tělo vystaveno teplotě minus 196 stupňů Celsia a ponořeno do lázně tekutého dusíku, čímž se stane křehkým jako sklo. Pak se vibrací roztříští na milióny kousíčků o velikosti zrnka písku, zbaví veškeré vody a všeho kovu. Ze 75 kilogramů masa, kůže a vody zůstane pouhých 25 kilogramů narůžovělého prachu.
Celý proces trvá dvě hodiny, zatímco lidské tělo uložené do hloubky dvou metrů se rozkládá několik let.
Prach lze samozřejmě uchovávat v urně nebo rozptýlit u náhrobního kamene, ale Wiighová-Mäsaková ve vší vážnosti radí, aby se použil jako hnojivo.
\"Rostlina je nejlepším prostředkem, jak na zesnulého vzpomínat. Jestliže vám zemře otec, můžete si říkat, že tytéž molekuly, které patřily jemu, jsou nyní v této rostlině,\" vysvětluje bioložka. Sama se chce stát hnojivem pro bílý rododendron.
Švédská luteránská církev jejímu způsobu pohřbívání v zásadě požehnala, neboť se na kapitálu Promessy podílí pěti procenty. Firma AGA Gas, která je součástí německého průmyslového komplexu Linde, má 53 procenta a sama Wiighová-Mäsaková 42 procent kapitálu firmy.
Švédské město Jönköping se již rozhodlo, že nebude obnovovat své staré krematorium, ale stane se prvním zákazníkem Promessy. Výstavba nového krematoria by přišla na dva milióny eur, zatímco kryotechnická metoda je levnější. Zařízení má být v provozu příští rok.
Promessa si podala žádost o patent již v 35 zemích. Jejími přirozenými klienty jsou země, které dbají na vysoce ekologické technologie, jako jsou Německo, Nizozemsko, Velká Británie a skandinávské státy. Zakázky však přicházejí i z Jihoafrické republiky a Wiighová- Mäsaková nevylučuje, že bude mít její nápad úspěch také v muslimských zemích, kde je zpopelnění zakázáno.
Švédští návrháři se ve snaze dosáhnout co nejvyšší ekologičnosti snažili přijít s nádobami na prach, které by byly menší než tradiční rakev, ale větší než urny, a především aby se mohly rozložit ve volné přírodě. Návrhářka Linda Järnedová představila dva prototypy nádob pro příbuzné, kteří si přejí prach uchovat doma. \"Myslím, že to je metoda budoucnosti, protože pro mrtvé nemáme mnoho místa,\" říká.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů