Středa, 24. dubna 2024

Problémem české \"zelené\" energetiky je biomasa

Problémem české \"zelené\" energetiky je biomasa
Do roku 2010 mají členové Evropské unie více než pětinu spotřeby elektřiny získávat prostřednictvím \"zelených\" zdrojů. Tento cíl ale zatím vypadá nereálně. Evropa se sice drží na světové špičce v budování větrných elektráren, mezery má ale v získávání energie z biomasy a ve využívání solární energie. Navíc mají všechny uváděné obnovitelné zdroje své limity využití, které zatím neumožňují, aby nahradily klasické energetické zdroje. Pokud by však Česko to tohoto data dokázalo záměr unie splnit, znamenalo by to podle propočtů až 15 tisíc nových pracovních míst.
Právě problematika biomasy je slabým místem i české \"zelené\" energetiky. Výrobci totiž dávají přednost spoluspalování uhlí a biomasy, před spalováním samotné biomasy. I to ovšem v poslední době zvýšilo cenu dřevní štěpky na trhu (odpadu ze zpracování a těžby dřeva), což má negativní dopad na jiná průmyslová odvětví. Dřevní štěpka přitom tvoří zhruba polovinu biomasy, produkce obilné slámy nebo jetelovin, které představují její druhou součást, zatím oproti zahraničí zaostává.
Budoucnost však odborníci v této oblasti spojují právě s pěstováním rychle rostoucích dřevin. \"Je potřeba ekonomicky přesvědčit zemědělce, že se jim výroba biomasy bude vyplácet. Zatím to tak není,\" upozornil náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina. Tyto zdroje budou do dvou let o to významnější, že nová úprava počítá s vyjmutím velkých vodních energetických zdrojů ze systému zvýhodněné podpory výroby elektřiny.
Česká republika má podle Jiřího Jiránka z Ministerstva životního prostředí produkční možnost tří miliónů tun biomasy ročně. To by umožnilo zásobovat teplem a teplou vodou dva milióny obyvatel, uvedl před časem Jiránek.
Po úplném otevření trhu by byl podle návrhu energetického zákona zachován povinný výkup elektřiny za regulovanou cenu jen pro malovýrobce. Velkovýrobci by pro výrobu z obnovitelných zdrojů používali nový systém obchodovatelných \"zelených certifikátů\" s regulovanými cenami a ročními kvótami.
Novinkou pro zákazníky podporující ekologii má být povinnost obchodníků s elektřinou informovat nejméně jednou ročně své odběratele, jaký podíl jimi dodávané energie pochází z obnovitelných zdrojů. To se může podle expertů stát i součástí boje o zákazníka.
Provozovatele sítí nebo výrobce mají zase chránit dlouhodobé licence, které zaručí návratnost investic. Předpokládá se, že budou udělovány na celých 25 let.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů