Pátek, 29. března 2024

Co se děje se starými mobily?

Co se děje se starými mobily?

V Rakousku přišli na způsob, jak efektivně nakládat se starými mobily. Nepoužitelné přístroje se recyklují, použitelné se vrací do oběhu a putují do rozvojových zemí.

Co se starým mobilem, když se člověk rozhodne pořídit si nový? Odpověď na tuto otázku se obyvatelům města Vídně rozhodla dát společnost mobilkom austria provozující telekomunikační síť A1. Jakožto první rakouská telekomunikační společnost provozující mobilní síť vyvinul mobilkom systém pro znovuvyužití a ekologickou recyklaci starých mobilů a za podpory vídeňského magistrátu uspořádal veřejnou sbírku starých mobilů.

Od října roku 2003 do února letošního roku mohli Vídeňané své staré, rozbité či již nepoužívané mobilní telefony odevzdávat do speciálních obálek, dostupných ve všech vídeňských prodejnách sítě A1. Cílem této akce bylo přimět obyvatelstvo rakouské metropole k tomu, aby při zacházení s mobily přemýšleli též o životním prostředí. Místo toho, aby své odložené mobilní telefony skladovali v zásuvkách u stolu či nevhodně vyhazovali spolu s dalším odpadem, mohli se svých nepoužívaných telefonních přístrojů zbavit s vědomím, že se s nimi bude dále správně nakládat.
Dvě třetiny z celkového počtu 2600 odevzdaných mobilů byly překvapivě funkční a zapojily se zpět do oběhu: partnerská firma pořadatelů sbírky Greener Solutions distribuuje navrácené mobily do zemí třetího světa. Všechny ostatní, již rozbité či příliš zastaralé přístroje se předávají rakouskému podniku, kde probíhá jejich řádná recyklace.
Dalším cílem projektu je pomoc lidem v nouzi: za každý vrácený mobilní telefon věnuje společnost mobilkom austria 3 eura humanitární organizaci Lékaři bez hranic. Téměř 8000 eur získaných z vídeňské sbírky poputuje v rámci humanitárního projektu do Angoly, kde Lékaři bez hranic bojují především s dětskou podvýživou.

Sbírka starých mobilů ukázala mimojiné, že si Rakušané mobilní telefony ponechávají relativně krátkou dobu: 62 % odevzdaných mobilů používali pouze jeden či dva roky. Jenom 17 % dotázaných uvedlo, že měli své mobily déle než čtyři roky. Od dubna mohou staré mobily odevzdávat občané všech rakouských spolkových zemí. Díky dobrému ohlasu vídeňské sbírky se totiž pořadatelé rozhodli akci rozšířit na celé Rakousko.

www.mobil.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů