Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hořel les v chráněné krajinné oblasti

Hořel les v chráněné krajinné oblasti
Hasiči dnes před polednem zlikvidovali oheň na téměř jednom a čtvrt hektaru lesa u Obroku- Domašic v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Kokořínsko.
V pondělí odpoledne na místě zasahovalo pět sborů, dnes k ohni vyjela jedna profesionální hasičská jednotka a pět dobrovolných. Loni tam hasiči bojovali se čtyřmi velkými požáry. \"Nikde jinde na chráněném území tak často nehoří, musí jít o dílo pyromana,\" řekl dnes vedoucí správy CHKO Ladislav Pořízek.
Na Koňském vrchu a v okolí žijí vzácní pavouci. Z borovicového lesa tam dělá vzácnost jeho přirozený, člověkem neovlivňovaný vývoj. \"Pohled na spáleniště není pěkný, na jednom menším místě dokonce shořely celé borovice, vysoké asi osm metrů,\" uvedl českolipský profesionální hasič Jaroslav Tatarkovič. Předběžná škoda se podle něj pohybuje kolem 20.000 korun.
Hasiči k ohni vyrazili v pondělí před 17:00 a zhruba za dvě hodiny zabránili jeho dalšímu šíření. Na základnu se vrátili před půlnocí a dnes v 06:00 k Obroku jeli znovu. Jednotky požár dohašovaly a prolévaly půdu vodou, aby se plameny neudržely v podzemních kanálcích a později znovu nepronikly na povrch. Po odjezdu hasičů dohlédnou na Koňský vrch lesníci.
Oheň kromě vzrostlých borovic zasáhl i malé stromky a hrabanku. Podle revírníka Lesů České republiky ve Vlhošti Jaroslava Valeše poničil v místě zvaném Koňský vrch les se stromy ve stáří 20 let a les se čtyřicetiletými stromy.
Pondělní a dnešní požár je letos prvním velkým u Obroku. Loni tam plameny čtyřikrát zachvátily plochu větší než jeden hektar. Nejvíce práce měli hasiči v rezervaci Kostelecké bory, kde 12. června oheň zpustošil dva hektary a škoda překročila 140.000 korun. Hasiči kvůli těžko přístupnému terénu přivolali na pomoc vrtulník, který plameny kropil z vaku na 800 litrů vody. Hasiči museli při likvidaci ohně kácet stromy. Oheň je totiž narušil a hrozilo, že na zasahující záchranáře spadnou.
Okolí Obroku je územím, kde v Libereckém kraji lesní požáry propukají nejčastěji. V revíru Dubá hořelo loni do konce září jedenáctkrát. V sousedním revíru Vlhošť, s nímž se Dubá o oblast okolo Obroku dělí, bylo jen o několik požárů méně. Hasiči, lesníci i policisté jsou přesvědčeni, že oheň zapaluje žhář. Pachatele se jim však zatím odhalit nepodařilo.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů