Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Státem kontrolovaný rakouský energetický koncern Verbund se dostal pod tlak opozice a ekologů kvůli plánované výstavbě vedení vysokého napětí mezi Slovenskem a alpskou republikou. Odpůrci jaderné energie se obávají, že země bude dovážet více \"atomového\" proudu od východního souseda, který plánuje postavit další jaderné reaktory. Ředitel Verbundu soudí, že vzhledem k očekávané poptávce po elektrickém proudu si Evropa nemůže dovolit ustoupit od výstavby dalších jaderných elektráren. Rakousko elektřinu z reaktorů nevyrábí.

VRCHLABÍ – Symbolicky v Den dětí zahájila Arnika výstavu dětských kreseb „Můj život s řekou“ v prostorách radnice ve Vrchlabí. Výstavu je možné shlédnout do 15. června. Soutěže se zúčastnilo 105 dětí z Královehradeckého a Libereckého kraje. Osm vítězných prací bylo odměněno věcnými cenami – potřebami ke kreslení a malování. „Jedním z cílů soutěže bylo zjistit, jak děti vnímají řeku, co pro ně znamená. Dospělí občas zapomínají, že řeka je více než stoka, dopravní cesta, nebo zdroj vody. Proto mě potěšilo, že děti nezapomněly na přírodu. Zaujala mě jedna z vítězných prací, která zobrazuje soutok dvou řek, jedné znečištěné a druhé čisté,“ uvedla koordinátorka soutěže Hana Martincová z Arniky Vrchlabí.

Austrálski pestovatelia banánov prišli na novú myšlienku, ako využiť znehodnotené ovocie a pomôcť aj vlastnej peňaženke. Z ovocia, ktoré obchodníci vrátia, sa má v budúcnosti získavať elektrický prúd.
Len v štáte Queensland sa každý rok odhodí alebo skŕmi približne 40.000 ton banánov len preto, že o ne nemá nikto z kupujúcich záujem. Pokiaľ by sa tento odpad spálil alebo použil na získanie bioplynu, zabezpečilo by to podľa odhadov elektrický prúd pre 500 domov.
Predseda Austrálskeho zväzu pestovateľov banánov Tony Heidrich dúfa, že odpadové žlté plody dodajú prvé kilowatty elektrického prúdu už v tomto roku. O navrhnutie optimálnych riešení pri získavaní banánovej elektriny požiadali pestovatelia odborníkov z univerzity v Queenslande.

Slovenské firmy mají šanci uspět při miliardových projektech na zalesňování několika čínských provincí. Uvedl to slovenský ministr hospodářství Pavol Rusko po svém návratu z Číny. Projekt by znamenal pro slovenské firmy značný finanční přínos. \"V případě projektu Zelená Čína lze mluvit o miliardách dolarů,\" uvedl Rusko. Slovenské státní i soukormé firmy by měly zalesňovat čínské oblasti, v nichž kvůli erozi mizí zemědělská půda. \"V případě, že se projekt ujme v některé z provincí, bude pokračovat dál a pak půjde opravdu o mamutí akci,\" konstatoval ministr.

PLZEŇSKÝ PRAZDROJ OBNOVIL 141 KM CYKLOTRAS
Dvě cyklotrasy v celkové délce 141 kilometrů, které zavedou turisty do nejzajímavějších koutů Beskyd, obnovila před letní sezonou společnost Plzeňský Prazdroj. Chceme tím podpořit hospodské i rozvoj turistického ruchu v regionu. Na obou trasách bylo třeba zkontrolovat a vyměnit označení, kilometrovníky a odpočívadla s mapami. Cykloturistika se stala nejrozšířenějším sportem v ČR. Podle Centra dopravního výzkumu označilo cykloturistiku jako svou nejoblíbenější sportovní aktivitu více než 15 procent respondentů, nejvíce ze všech dotázaných.

RENAULT SPUSTÍ KAMPAŇ ZELENÉ SRDCE
Společnost Renault spustí 1. června kampaň s názvem Zelené srdce. Cílem kampaně je motivovat řidiče zbavit se starých, neekologických aut a pořídit si nový, ekologicky šetrný vůz značky Renault s cenovou slevou 50 tisíc korun. Automobilový výrobce se taktéž zavázal vysadit za každé staré auto jeden strom. Kampaň pro firmu připravila agentura Publicis ve spolupráci s mediální agenturou Carat.

Stráž pod Ralskem - Před několika málo dny navštívil Radim Zika, radní Libereckého kraje pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství, státní podnik Diamo ve Stráži pod Ralskem. \"Cílem mé návštěvy byla mimo jiné i diskuze nad projektem Sanace chemické těžby uranu, který je zaměřen na vybudování a zprovoznění sanačních technologií. Vybudováním a zprovozněním by se mělo řešit odstranění kontaminace cca 186 milionů metrů krychlových podzemních vod na ploše 24 kilometrů čtverečních v chráněné oblasti přirozené akumulace vod Severočeské křídy,\" řekl Radim Zika. \"Tvůrci projektu navíc usilují o finance z tzv. Kohezního fondu, a to ve výši cca 1,6 miliard korun, přičemž termín realizace je stanoven v rozmezí let 2004 - 2009,\" podotkl dále Radim Zika.

Na nelegální těžbu vltavínů se doposud pohlíží jako na poškozování zájmů ochrany přírody, jako na přestupek. Pokud se ale devastace krajiny děje ve větší míře, je možné takovou věc posoudit jako poškozování krajiny, jako trestný čin ohrožení životního prostředí. Usilujeme o to, aby vltavín byl uzákoněný jako chráněný nerost. Kromě toho, že černí kopáči poškozují třeba přírodní památku Besednické vltavíny, škodí vlastníkům pozemků. Chtělo by to, aby vlastníky zdevastovaných pozemků zastoupil silný právník. Podle mého názoru jde o trestný čin poškozování cizího majetku. Ale to samé je i s chráněnou krajinou, kterou si stát ochránit nedokáže, i když je to v jeho zájmu. Předmět ochrany, třeba vltavíny, se vytěží a zůstane potom pustá krajina, což je nesmyslné. Tady nic nezmůžou starosta a jeden policista. Stát by měl nasadit razantní opatření. Přijede zásahová jednotka a sbalí černé kopáče, protože se opakovaně dopouštějí trestného činu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů