Pátek, 29. března 2024

Červen je měsícem myslivosti a rovněž ochrany přírody

Červen je měsícem myslivosti a rovněž ochrany přírody
Měsícem myslivosti je červen proto, že zvěř v této době potřebuje větší ochranu. Ne že by ji v jiných měsících nepotřebovala, ale nejvíce mláďat se rodí v květnu a červnu - to je příroda jedna velká porodnice. A mláďata jsou většinou úplně bezbranná, svými matkami na celé hodiny opuštěná, a tak na ně číhá ze všech stran nebezpečí. Je zapotřebí zachovat pro ně jejich klidné životní prostředí.

Kdo mláďata ohrožuje?
Především jsou to lidé na procházkách. Po dlouhé zimě více než jindy vycházejí do přírody. Mají na to právo, ale! Téměř všichni mají dnes čtyřnohé miláčky, kteří se také přece potřebují proběhnout. Zákon však jim to zakazuje ve volné přírodě. To však jejich majitelé většinou nerespektují. Jen malé odběhnutí psa stačí k rozražení či umačkání malých zajíčků či srnčátek. Mnozí majitelé obhajují svého psa argumentem, že mu nikdy ještě žádného zajíce nepřinesl. Ale kolika mláďatům způsobil úhyn, samozřejmě neví.
Velmi ubližují přírodě také majitelé psů na vesnicích, kteří je nechají celý den bez dozoru volně pobíhat. Vůbec nejhorší je, když se k hledání a prohánění zvěře spojí psi dva nebo více.

\"To srnče bylo určitě opuštěné!\"
To tvrdí často lidé, kteří nosí mláďata zvěře do zoologických zahrad nebo do stanic ochránců přírody. Naivně si myslí, když u svého mláděte v louce není srna či zaječice, že je opuštěné. Moudré matky, aby svým pachem nepřilákaly šelmy, je přes den opouštějí a vracejí se k nim jen na dobu kojení. Přece srna nemůže stát u srnčete, když tam stojí lidé. Ta je pravděpodobně pozoruje odněkud z remízku či z lesa a prožívá nesmírný šok. Pokud lidé na srnče sáhnou, pak bude mít velké problémy se k němu vůbec vrátit. Nezachraňujte tedy \"opuštěná\" mláďata.

Zabíjí senoseč i automobily
Dobrá spolupráce mezi zemědělci a myslivci může zabránit velkým škodám v době prvního sekání trávy. Pokud mají myslivci dobře vycvičené psy, vyhledají srnčata před sekačkami, zvěř buď vyženou, nebo odborně vynesou do bezpečí. To ale musí zemědělci předem a včas říci, kam pojedou, kdy budou sekat trávu. Ale taková spolupráce bohužel většinou vázne. Vina je často na obou stranách.
Velmi zvěři ubližuje i rychlá jízda aut v místech, kde by řidič měl očekávat přebíhající zvěř. Pod koly aut tak hyne hodně zvěře.

Lovit, či nelovit?
Jsou různé pohledy na myslivce, na lov. Většina občanů sice uznává myslivce jako dobré hospodáře se zvěří, a i takové, kteří jsou současně ochránci přírody. Někteří majitelé lesů by ale chtěli, aby myslivci spárkatou zvěř zcela vystříleli, zemědělci by chtěli totéž u divokých prasat a ochránci přírody, aby se zvěř nelovila vůbec.
Jakýkoliv extrém i v těchto otázkách je škodlivý. Pravda je, že divoká prasata jsou přemnožena a jejich lov obtížný a náročný.
Jeden příklad. Jaký by byl dopad, kdyby myslivci nelovili lišky a spárkatou zvěř? Vždyť stát čas od času motivuje i finančně lov lišek; teď je v jednání i úvaha motivovat k lovu divokých prasat. Zvěře může být v jednotlivých lokalitách jen takový počet, aby to odpovídalo úživnosti životního prostředí.

Nebojte se, myslivci zvěř nevystřílějí
Myslivost v českých zemích byla již v minulých stoletích na vysoké úrovni a vzorem ostatním zemím v Evropě a je tomu tak dosud. Zásluhu o to mají naši dávní moudří myslivečtí předkové, po kterých jsme zdědili myslivecké zvyky a tradice. Ale nejen ty, také úctu ke zvěři a přírodě.
Státem jsou u většiny druhů zvěře stanoveny kmenové stavy a plánovat pro lov lze jen počty, které je přesahují. Proto se již ve většině honiteb neloví zajíc. Skutečné stavy jsou nižší než stanovené kmenové a myslivci to přísně dodržují. Ale naopak: nesplnění plánu lovu spárkaté zvěře může vést ze strany státu až k sankcionování, aby se nepřemnožila ke škodě lesů.

Myslivost není zábavou
Myslivost je podle zákona činnost ochraňující, využívající a zkvalitňující přírodní bohatství. Je to každodenní činnost ve prospěch přírody a zvěře. Myslivce
těší, když vychovají zvěř zdravou, silnou, odolnou, v dostatečném množství a když se jim daří i zkvalitňovat životní prostředí zvěře. Dlouhodobým cílem je zachovat všechny druhy zvěře i dalším pokolením.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů