Pátek, 19. dubna 2024

Skrytí šampioni

Skrytí šampioni
Případ Retrim CZ

K posledním výrazným případům, kdy česká firma uspěla se svým výrobním programem patří případ zlínské firmy Retrim CZ. Původně vznikla z Výzkumného ústavu gumárenské a plastikářské technologie, a onen nápad který ji otevřel dveře do světa byla unikátní technologie recyklátů, kterou zlínští odborníci vyvinuli. Jako jediná firma na světě je díky ní Retrim CZ schopná vyrábět jako stoprocentní recyklát speciální fólii z polyvinylbutyralu (PVB) z odřezků sklářské produkce, tzv. trimu - od toho je ostatně odvozen i název společnosti. Polivynylbutyralová fólie je používána při výrobě vrstveného plochého skla, které se využívá např. v automobilovém průmyslu. Fólie z různých polymerů dodávají sklu, které je vyráběno v podstatě jako složitý sendvič, specifické vlastnosti, vyžadované např. z hlediska bezpečnosti apod. Výrobu této speciální fólie zvládá jen několik výrobců na světě (vyrábějí se v USA, v Japonsku, a v Německu), ale jen Retrim CZ zvládl technologii umožňující produko vat PVB fólii jako stoprocentní recyklát z použitých surovin.

Ačkoli firma neměla tuto technologii v pravém slova smyslu patentovánu (podle vyjádření představitelů společnosti by bylo zřejmě těžké prokazovat, že patent někdo porušuje), je způsob výroby chráněn hlavně utajením podstatných detailů.

Retrim CZ koupila právě díky této technologiím kterou sama nedisponuje, divize společnosti DuPont Glass Laminating Solutions. DuPont je jedním z hlavních světových výrobců zmíněné PVB fólie, ale sám neměl k dispozici technologii na její kompletní výrobu z recyklátu. Akvizicí zlínské firmy ji tak získal do svého portfolia, a českému výrobci zase může za výhodnějších podmínek daných pozicí silné mezinárodní společnosti otevřít dveře na náročné mezinárodní trhy. Výrobky Retrimu se budou nadále prodávat pod dosavadní značkou Czechtrim.

\"DuPont přebírá kompletní podnik Retrim včetně jeho cca 50 zaměstnanců a diskrétní technologie, umožňující recyklaci fólie z polyvinylbutyralu, která vzniká jako odpad při výrobě vrstveného skla pro automobilový a stavební průmysl. Tato akvizice nám pomáhá nabízet našim zákazníkům lepší efektivnost a služby s větší přidanou hodnotou a společnost DuPont jí také potvrdila svou odpovědnost vůči ochraně životního prostředí. Umožní jí to zvýšit produkci vrstveného skla využívající kvalitní recyklovanou PVB fólii a tím snížit množství polymerů, které se v současné době likviduje na skládkách či ve spalovnách,\" říká Craig F. Binetti, viceprezident a generální ředitel divize DuPont Packaging & Industrial Polymers, do níž subdivize Glass Laminating Solutions patří.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů