Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Branišovic se šlechtěním zabývají už přes sto let

U Branišovic se šlechtěním zabývají už přes sto let
Když ve šlechtitelské stanici v Branišovicích na Znojemsku nechala americká společnost Monsanto na jednom z polí vysadit dva hektary geneticky upravované Bt kukuřice, místní obyvatele to příliš nevzrušilo. To, co u mnohých lidí v Česku vyvolává spory, nedůvěru a někdy také otevřený odpor, berou Branišovičtí jako normální věc. Na polích nedaleko obce se totiž plodiny šlechtí už přes sto let.
Včera se na úhledně upravené políčka označená cedulkami s přesnými názvy jednotlivých plodin sjely stovky zemědělců z celé země. Kromě prohlídky a odborného výkladu u políček ječmene, pšenice, kukuřice nebo slunečnice se v technologickém centru Monsanta mohli návštěvníci podívat na výstavu zemědělské techniky, dát si ve stánku pivo nebo kus prasete. Do šlechtitelské stanice včera přijelo téměř 800 zájemců o nově vyvíjené odrůdy jak z Česka, tak Slovenska. Na 300 zemědělců tu připojilo podpis pod petici požadující rychlejší zavádění geneticky upravených plodin do praxe.
Ve šlechtitelské stanici pracuje nastálo 12 lidí z Branišovic a okolí, v sezóně se najímají další pracovníci. \"Tady to lidé berou jako normální práci, žádné protesty proti šlechtění jsme nezaznamenali ani od místních zemědělců,\" říká šéf šlechtitelské stanice Petr Laml. A stejně jako ostatní nemá rád, když slyší slovo mutované plodiny. \"Mutované je něco, co nedokážeme ovlivnit. Geneticky upravované je něco jiného, je to proces, který člověk řídí,\" říká. To si však nemyslí ekologové, kteří už proti pěstování Bt kukuřice v Branišovicích protestovali.
Od pondělí bude mít stanice nového vlastníka, Monsanto vystřídá firma RAGT Genetigue z Francie. Pro pracovníky stanice to nebude znamenat žádnou změnu, program má pokračovat dál.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů