Sobota, 20. dubna 2024

Soutěž ke dni Dunaje

Dne 29. června 1994 byla podepsána Úmluva o spolupráci pro ochranu a únosné využívání Dunaje, jejíž smluvní stranou je také Česká republika.
Soutěž ke dni Dunaje
U příležitosti 10. výročí podpisu úmluvy a vstupu 4 jejích smluvních stran do EU vyhlásila Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje, která úmluvu provádí, 29. červen Dnem Dunaje. Ve všech zemích v povodí Dunaje budou k tomuto datu probíhat různé aktivity pro děti i dospělé, jejichž cílem bude zlepšit povědomí obyvatel tohoto povodí o tom, že jsou závislí na řece, u které žijí a řeka a její stav jsou závislé na nich a jejich chování k ní. Zároveň by si měli uvědomit to, že vše co odteče do řeky se po toku dostává dále a ovlivňuje tak stav vod a jejich ekosystémů na dolním toku. Lidé jsou tak závislí na řece a na sobě navzájem. Informace o mezinárodních oslavách Dne Dunaje lze zjistit na webových stránkách sekretariátu Mezinárodní komise pro ochranu Dunaje www.danubeday.org.

Jednou z aktivit ke Dni Dunaje bude mezinárodní školní soutěž pořádaná v České republice Unií pro řeku Moravu. Další informace k soutěži lze najít v pozvánce k soutěži (pdf, 84 kB) s návratkou (doc, 19kB), pravidlech soutěže (pdf, 427 kB) a doplňujících informacích o povodí Dunaje (pdf, 408 kB), zpracovaných zástupci Unie pro řeku Moravu.

Na úterý 29. června 2004 připravuje Unie pro řeku Moravu diskuzní setkání odborné i laické veřejnosti na téma problémy týkající se vod a jejich ekosystémů v povodí řeky Moravy. Mimo jiné bude diskutována navrhovaná výstavba plavební cesty Dunaj-Odra-Labe a přístavu v Břeclavi.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů