Středa, 24. dubna 2024

Ledčí se prohnala povodeň, lidé \"nakupovali\" zadarmo

Ledčí se prohnala povodeň, lidé \"nakupovali\" zadarmo
Běžně tudy neteče více než třicet centimetrů vody. V noci na pátek se ale Olešenským potokem v Ledči nad Sázavou valily více než tři metry. Tak rozvodněný potok si nikdo z místních nepamatuje. Přívalové deště tak způsobily v šestitisícovém městě na Havlíčkobrodsku škody za milióny korun.
Voda zatopila pětatřicet rodinných domů, trhala pláty asfaltu ze silnice, firmám odnesla ze sádek pstruhy i dřevo z pily, sebrala automobily. Jednu bílou škodovku našli hasiči napasovanou pod mostem až po dvou dnech.
\"Přesné škody se ještě budou upřesňovat. Vyhlásíme i sbírku na pomoc lidem, všichni neměli pojištěný majetek,\" říká starosta města Stanislav Vrba.

Pěší zóna plná bláta
Pro místní obyvatele, kterým se velká voda vyhnula, se tak v pátek a o víkendu stalo údolí pivovarského potoka (teče kolem bývalého pivovaru a tak mu nikdo jinak navzdory mapám neřekne) pěší zónou. Přírodní katastrofu, kterou Ledeč nepamatuje, si museli prohlédnout.
Kolem vytopených domů se tak procházely rodiny i s dětmi, milenci ruku v ruce i výpravy dětí, kterým zrovna skončilo vyučování. Jejich sváteční a čisté oblečení kontrastovalo se zablácenými hasiči a dobrovolníky.
I když se jim \"pod nohy\" pletli zvědavci, po čtyřiadvaceti hodinách se jim podařilo zprovoznit silnici vedoucí do Havlíčkova Brodu. Museli vytáhnout obytný přívěs, který připlaval spolu s velkou vodou. Pročistili dno ucpané dřevem, stromy a větvemi.
O víkendu také začala jezdit auta i po silnici vedoucí podél potoka. Řidiči si ale musí dávat velký pozor. Ve vozovce jsou jen provizorně spravené až metrové díry, jinde zůstává asfalt zvlněný jako špatně položený koberec.
Na opravu silnice ale již přislíbil peníze hejtman kraje Vysočina František Dohnal.

Kam s pivem? Do potoka
Téměř nekonečná práce čekala na zaměstnance \"Jednoty\", kterým voda v budově bývalého pivovaru vyplavila obchod a sklady. V pátek začali všechno zboží, nábytek, regály, palety vyklízet. A ještě v neděli pomáhali hasičům dostat z rozlehlého areálu bahno.
\"Za kolik máme škodu? Tak za šest miliónů,\" odpovídala zhruba padesátiletá pracovnice, když spolu s dalšími devíti kolegy otvírala láhev po láhvi a pivo z asi osmi palet vylévala z mostu do potoka. \"Je to škoda. Ale co s tím máme dělat? Vždyť se to bahno dostalo i pod víčka...\"

Vyplavené zboží? Sebrat a honem s ním domů
Všem ale z pohledu na zničené potraviny, šampóny a ostatní zboží smutno nebylo. Někteří se naopak na neštěstí pokoušeli vydělat.
Nákladní automobily totiž neustále vyvážely na skládky znehodnocené zboží. Některým lidem takové plýtvání přišlo líto. A tak začali zboží, které již bylo vyhozené, \"nakupovat\". Zadarmo.
S dětskými plenami a láhvemi s limonádou odcházela od \"Jednoty\" rodinka s malou černovlasou holčičkou. Mladíky, kteří si to zamířili k obchodu rovnou ze školy, zase zaujaly barvy ve spreji a nápoje do vody.
Závistivě přitom pozorovali muže, který si do černého auta naskládal několik kartónů cigaret. \"Hele, on má startky s filtrama,\" křičel zhruba dvanáctiletý kluk s cigaretou u úst.
Část lidí ale podobné obrázky brala s humorem: \"Zboží si můžete vyzvednou i na jezech na Sázavě. Tam jich připlavalo taky dost,\" komentoval muž, který se kolem projížděl na kole.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů