Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo zaplatí pražskou čističku vody?

Kdo zaplatí pražskou čističku vody?
Chystaná výstavba nové čistírny odpadních vod v Praze vzbuzuje mnoho vášní i dohadů. Ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Rostislav Čáp soudí, že je třeba všechny informace uvést na pravou míru.

ALENA ADÁMKOVÁ

Jak to vypadá s přípravou výstavby nové čističky, jak se na ní budou podílet Pražské vodovody a kanalizace?

Teprve se připravuje projekt. Celou akci organizuje společnost PVS, která patří magistrátu, my s ní spolupracujeme na přípravě a na technickém zadání. Čistírna by měla být hotova někdy v roce 2010 až 2012.

Tento termín se ale zpochybňuje, mluví se o roce 2017.

To je otázka varianty projektu, která se zvolí. Především se diskutuje o tom, jak se budou likvidovat kaly z čistírny, zda se budou spalovat nebo ne. Likvidace kalů je totiž dosti komplikovaná záležitost, možností je řada - od vyhnívání a následného spalování, až po přímé spalování surového kalu. Budou- li komplikace, třeba protesty různých ekologických organizací proti spalovně kalů, může se to natáhnout až do roku 2017. Já stále věřím v dokončení v roce 2012.

Která varianta likvidace kalů se vám jeví jako nejpřijatelnější?

Doporučujeme spalování moderní technologií Pyrofluid, protože při něm dojde k výraznému snížení objemu i hmotnosti kalů. Navíc tato technologie nevyžaduje velký ošklivý komín, jak někteří odpůrci spalovny tvrdí a neznečišťuje ovzduší. Spalovna může splynout s okolím.

A vešla by se na Císařský ostrov? A je tam vhodná, když jde o rekreační území?

Rozhodně se tam vejde. Dohromady celá čistírna i se spalovnou by neměla zabrat více území než dnes. Je varianta čistírny na Císařském ostrově jediná možná a nejlevnější?

Jiná varianta není, má- li si Praha vybudovat čistírnu na svém území. Těžko seženete jinde levné pozemky a také narážíte na protesty místních obyvatel. Asi by byla levnější výstavba na zelené louce, ale co pak s tou starou? Ta by se musela likvidovat, zatímco nyní se zrekonstruuje. Rekonstrukce čistírny je rozhodně levnější než výstavba nové v Čimicích či Klecanech. Ta by se musela stavět pod zemí a výstavba by byla dvakrát dražší.

Kolik bude čistírna stát?

Mluví se o 15 až 25 miliardách korun. Patnáct miliard je hrubý odhad. Záleží na tom, jak dlouho se bude stavět. Čím déle se bude stavba protahovat, tím budou i náklady vyšší. Upřesnit náklady bude možné, až bude hotový projekt.

Z čeho by se měla výstavba čistírny financovat?

Zatím víme, že zhruba třetina peněz by měla přijít z kohezního fondu Evropské unie.

A další dvě třetiny prostředků?

Peníze by měla poskytnout Praha ze svých peněz, respektive z dlouhodobého úvěru. Praha také požaduje, aby jí stát poskytl 6 miliard korun, které získal za privatizaci Pražských vodovodů a kanalizací. To ale zatím není rozhodnuto. Možná něco poskytne i Státní fond životního. prostředí. I náš akcionář Veolia Water zvažuje formu pomoci městu. Spoluúčast na financování projektů podporovaných z unijních fondů nám nabídla Komerční banka, která s Veolia Water uzavřela smlouvu na pomoc financování vodohospodářských projektů. A kolik Veolia poskytne? To záleží na smlouvách s městem i na podobě projektu. Nebudeme se podílet na nekvalitním nebo předraženém projektu, třeba na podzemní čistírně. Proto chceme mluvit do technického řešení i do realizace projektu.

Výstavba čistírny určitě zvýší v Praze vodné a stočné.

Lze to předpokládat, o kolik přesně zatím nevíme. Nebude to ale skokový nárůst, doufám, že to bude rozloženo do více let. Počítám, že k většímu zvýšení stočného, v kterém se platí náklady na odvádění a čištění odpadních vod dojde v roce 2006.

Ale Veolia Water ve svém projektu slíbila, že po pěti letech po vstupu bude zvyšovat vodné a stočné jen o inflaci..

Ve smlouvě je napsáno, že v případě mimořádných investic je možné vodné a stočné zvýšit i více. Poslední slovo však mají zastupitelé, kteří cenu vody schvalují.

Údajně nám hrozí mnohamilionové sankce ze strany Evropské unie, když nebude čistírna dokončena do roku 2010, dokdy platí Česku výjimka na čištění odpadních vod.

Ani Brusel nemá čistírnu odpadních vod. Tento proces není tak jednoduchý, že by hned 1. ledna 2011 přišla pokuta. Přijde nejdřív upozornění, že neplníme limity a na to je nutné odpovědět. Pokud bude odpověď uspokojivá, jako třeba, že čistírna je ve výstavbě, pak Brusel rozhodně nebude ihned ukládat pokutu.
Zdroj:Večerník Praha (Šíp)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů