Pátek, 29. března 2024

Vyhlášení CHKO Český les se asi zpozdí

Vyhlášení CHKO Český les se asi zpozdí
Praha, Plzeň - Vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les v Plzeňském kraji se možná oproti původním plánům zdrží. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek loni v Plzni uvedl, že chráněná oblast by mohla být vyhlášená v červnu. Kraj ale o tom zatím nic neví, řekl radní pro životní prostředí Pavel Stelzer. Podle úředníků ministerstva zákon nevylučuje vyhlášení CHKO vládou, zřízení správy oblasti ale vláda sama vyhlásit nemůže.
\"Veškerá dokumentace je hotová, předaná k projednávání, v současné době se řeší způsob zřízení správy, řekla Marie Kibicová z ministerstva pro životní prostředí. Správa může být podle ní vyhlášena více způsoby. Jak, to se musí rozhodnout. Jedním ze způsobů vyhlášení správy je přijetí nového zákona.
Jasno není zatím ani v tom, kde bude mít nová správa sídlo. Zájem měly ještě na jaře Domažlice, Bělá nad Radbuzou a Klenčí pod Čerchovem na Domažlicku a Přimda na Tachovsku. Kraj by podle Stelzera kvůli poloze ve středu budoucí CHKO preferoval Přimdu.
CHKO Český les obsáhne na ploše asi 500 kilometrů čtverečných nejcennější území příhraničního pásu hor Českého lesa od Broumova na Tachovsku po Českou Kubici na Domažlicku mimo území u dálnice D5. Pro území je charakteristický vysoký podíl přirozených a přírodě blízkých ekosystémů, vysoká čistota prostředí a minimální podíl narušených ploch. CHKO tvoří z 85 procent lesy.
Český les bude 24. chráněnou krajinnou oblastí v zemi. Poslední CHKO byly podle Kibicové vyhlášeny v roce 1991.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů